nieuws

NPR voor bouw datacenters moet in 2009 op tafel liggen

bouwbreed Premium

Bij het bouwen, inrichten of wijzigen van datacenters, computer- en serverruimten worden steeds vaker fundamentele eisen over het hoofd gezien. Daarom werkt NEN aan een praktijkrichtlijn (NPR), waarvan in 2009 een concrete versie op tafel moet liggen.

Volgens medewerker Ton van Bergeijk van het normalisatie-instituut NEN en Jeffrey Gadellaa, technisch consultant bij Strukton Worksphere, is het initiatief voor normering uit de markt zelf gekomen. Ze zijn beide lid van de normcommissie ‘Computerruimtes en datacenters’.
In de Automatisering Gids zeggen ze over de noodzaak van een specifieke NPR: “Met de aandacht voor groene IT en de eisen aan beschikbaarheid en bedrijfszekerheid rijst al snel de vraag, hoe je kan garanderen dat een computerruimte of datacenter voldoet aan de eisen die aan beide criteria worden gesteld. En wil je kunnen aantonen dat je aan die eisen voldoet, dan moet er normering zijn.”
Aansluitend wijst het normalisatiecentrum erop, hoe belangrijk de computerruimten en datacenter zijn voor het bedrijfsleven. Niet alleen binnen grote organisaties, maar ook in het midden- en kleinbedrijf moet beter worden gezorgd voor deze technische ruimten; het zijn meestal kritische knooppunten in de technische bedrijfsinfrastructuur.
Door het steeds belangrijker worden van energiebesparing moet dat meer aandacht krijgen, vinden de beide commissieleden: “Partijen die betrokken zijn bij een computerruimte of datacenter, weten wel dat de apparatuur energiezuinig moet zijn, maar hoe je dat ontwerpt of bij wie je moet zijn om dat te realiseren, weet men nog onvoldoende.”
Volgens NEN blijkt in de praktijk, dat de bouwpartners onvoldoende op de hoogte zijn van de fundamentele eisen, hetgeen dan “door schade en schande zichtbaar wordt”. Bij de bedoelde fundamentele eisen gaat het onder meer over de bouwconstructie, vloeren, wanden, plafonds, apparatuurbehuizingen, energie- en noodstroomvoorziening, bekabelingsystemen en installaties voor klimaatbeheer en brandbeveiliging.
Daarom gaat de normcommissie ook een zogenaamde ‘normenwegwijzer’ opstellen. Dit hulpmiddel moet verzekeraars, projectontwikkelaars, architecten, raadgevend ingenieurs, bestekschrijvers, aannemers, installateurs en toeleveranciers informeren over risico’s, regelgeving en verzekeringsvoorwaarden, en ze vervolgens de kortste weg wijzen naar de juiste norm.

Reageer op dit artikel