nieuws

‘Lichaam’ krijgt flexibele constructie

bouwbreed Premium

De grillige vormen van een 35 meter hoog gebouw lieten hersens kraken. Tijdens het ‘Popoverleg’ bedacht ingenieursbureau IMd een bedrieglijk logische constructie die bestaat uit vlakjes en ribben.

Langs de A44 bij Oegstgeest legt aannemer Heddes de laatste hand aan het Museaal Educatief Centrum Corpus, annex congresgebouw. De eyecatcher van het imposante bouwwerk, een menselijk lichaam van 35 meter hoog, staat nog in de bouwsteigers en valt dus nog niet echt op.
Paul Korthagen benadrukt dat het gebouw meer is dan een met platen van cortenstaal afgewerkte pop. De constructeur van IMd Raadgevende Ingenieurs geeft een kijkje in de keuken, maar bewaart de geheimen van de kok – de reis door een menselijk lichaam via 5D Orgaantheaters – voor de koningin die Corpus Experience in maart opent.
Via de parkeergarage, waar schanskorfen zorgen voor natuurlijke ventilatie, loopt Korthagen naar de ontvangstruimte van het museumgedeelte dat acht bouwlagen en één uitkraging telt. “Dit gedeelte is makkelijk om te bouwen tot kantoor als sparingen worden dicht gelegd en wanden worden geplaatst.”
De geur van vers verbrand hout verraadt de aanwezigheid van hardwerkende timmermannen.

Staal

In het congresgedeelte van grote kolomvrije ruimtes maakt de constructeur duidelijk wat het gebouw uniek maakt. “Lange tijd was onduidelijk welke invullingen het gebouw precies zou krijgen. Vandaar dat we het ontwerp zo flexibel mogelijk hebben gemaakt.”
De ingenieur, zichtbaar trots op de hoogopgetrokken glazen gevel, is blij dat de architect de staalconstructie niet heeft laten aftimmeren. Strak afgespoten knooppunten en spanten geven het interieur een industriële uitstraling. De staalconstructie kenmerkt zich door vakwerkspanten in gevels en dakspanten.
Korthagen baant zich een weg langs werkzaamheden en bouwmaterialen naar het menselijk lichaam dat in tweeën gesneden lijkt. De helft van het lichaam bevindt zich binnen de klimaatschil, een kwestie van decorbouw. De andere helft – buiten – is een op zichzelf staande, dragende constructie waarin een vluchtroute is opgenomen. Het gewicht rust op zes kolommen. Voor de stabiliteit is de houten ‘reus’ met flexibele koppelingen bevestigd aan het gebouw.
De ingenieur klimt via de brandtrap door de romp naar boven. “De staalconstructie van de pop valt het best te vergelijken met een ribbenkast. Elke verdieping zit met een stalen ringbalk vast aan het gebouw. Elke ringbalk is voorzien van bevestigingspunten die uitsteken. Hieraan monteren we speciaal ontworpen verbindingsstukken.”
Dat verbindingsstuk is buigzaam, kan draaien en blijkt een gouden vondst. Houten balken volgen het spoor van deze referentiepunten moeiteloos. Het lichaam bestaat uit vlakjes. “We zochten logische repetities. Met behulp van 3D modellen is ons dat gelukt.”

Kopzorgen

Met een kraan wordt het hoofd van de pop, dat inclusief bekleding en beplating 28 ton zwaar is, binnenkort op het lichaam gehesen. Teneinde moeilijke steigerconstructies – over de schouder – te vermijden, is ervoor gekozen het lichaamsdeel op maaiveld te bouwen. De bouw van een constructief mens was vooral voor de uitvoering goed voor kopzorgen.
Zo werd de pop uitvoerig doorgedacht in een aparte vergadercyclus, het zogenoemde popoverleg. Alle krachten die zich in en om de pop kunnen afspelen zijn berekend, drie ordners vol. Korthagen geeft nog een voorbeeld. “Zomers loopt de temperatuur in de pop op tot 40 graden, ’s winters kan het er 5 graden vriezen. Kortom, de pop wil uitzetten, maar het gebouw niet. Vandaar dat de bevestiging flexibel is.”

Museaal Educatief Centrum Corpus

ArchitectPBV architecten in samenwerking met B3 Bouwadviseurs
OpdrachtgeverCorpus Experience, Heddes Vastgoed
AannemerHeddes Bouw
ConstructeurIMd Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel