nieuws

Isolatieplaat met geïntegreerde kantstrook voorkomt geluidlekken

bouwbreed Premium

Bewoners van 355 nieuwe appartementen in Scheveningen zullen weinig van elkaar horen. De vloeren hebben namelijk een contactgeluidisolatiewaarde van minimaal +15 decibel. Een vloerisolatieplaat met vaste kantstrook voorkomt geluidlekken tussen dekvloer en wand.

Met deze hoge contactgeluidisolatiewaarde voldoen de vloeren ruimschoots aan de zogeheten Comfortklasse (minimaal +10 decibel).
De toepassing van het 2,5 centimeter dikke isolatiemateriaal Icomax (Maximale Contactgeluid Isolatie) draagt hier onder andere toe bij. “Deze vloerisolatieplaat werd voorgeschreven door een kwaliteitscontroleur van hoofdaannemer Bam Woningbouw”, licht William van Amelsvoort, directeur van Amvast Vloerensystemen, toe. Het bedrijf uit Den Bosch legt in 355 nieuwe appartementen in Scheveningen circa 25.000 vierkante meter vloer met deze plaat. De nieuwbouw is verdeeld over negen bouwblokken. De vloeren van twee blokken zijn inmiddels klaar.

Insnijding

De Knauf Icomax + vloerisolatieplaat is voorzien van een geïntegreerde kantstrook.
Aan twee haaks op elkaar staande zijden bevindt zich een insnijding waardoor de plaat over een hoogte van 100 millimeter is om te zetten. Deze geïntegreerde kantstrook voorkomt geluidsoverdracht. “De kans dat de gietvloer contact maakt met de wand is vrijwel nihil.”
De geluidsisolatiewaarde is in het werk gemeten. Onderzoek door het onafhankelijke bureau Kupers en Niggebrugge wees uit dat de gekozen vloeropbouw in Scheveningen goed is voor contactgeluidsisolatiewaarden van 15 tot 20 decibel.

Ondergrond

In Scheveningen is op de 21 centimeter dikke betonnen constructievloer eerst een 2 centimeter dikke anhydrietgebonden gietvloer aangebracht. Deze egaliserende laag is een essentieel, weet Van Amelsvoort. “De polystyreenplaat is vrij stug. Een vlakke ondergrond is daarom een vereiste.”
Het aanbrengen van de plaat vereist zorgvuldigheid. “Om contactbruggen te voorkomen moeten de randstroken netjes worden omgevouwen, mogen er geen kieren bij de aansluitingen zitten en moeten de platen onderling zorgvuldig worden afgeplakt.”
Maar de hoge isolatiewaarden zijn uiteindelijk het resultaat van de vloerconstructie als geheel, benadrukt Van Amelsvoort. “Het is een optelsom van de dikte van de constructievloer, een optimale isolatie en de afwerklaag, die in dit geval 5 centimeter dik is.

Folie

Fabrikant Knauf Insulation uit Oosterhout brengt Knauf Icomax + (inclusief geïntegreerde kantstrook) sinds twee jaar op de markt. “Wij hebben dit materiaal speciaal ontwikkeld voor zwevende dekvloeren. Deze isolatieplaat heeft namelijk een iets andere samenstelling. Naast een geïntegreerde kantstrook is op de geëxpandeerde polystyreen plaat een waterdichte folie verlijmd die is voorzien van snelmarkering. dat vergemakkelijkt het snijden”, zegt Michiel de Beukelaer van Knauf Insulation. Op deze waterdichte cacheerlaag kunnen de leidingen rechtstreeks worden bevestigd.
De isolatieplaat vindt zijn weg naar de woningbouw en de utiliteitsbouw. Vanwege de beperkte druksterkte leent hij zich niet voor industriële toepassingen.

Reageer op dit artikel