nieuws

Het kan en gaat steeds hoger

bouwbreed

DubaiVoelen we ons in Nederland al behoorlijk klein worden naast hoogbouw van 130 tot 150 meter, in de Arabische en Aziatische landen krimp je pas als een gebouw boven 300 meter uitkomt. De echt hoge torens meten tegenwoordig al meer dan een halve kilometer, zoals de nog in aanbouw zijnde Burj Dubai, die onlangs het hoogterecord van 600 meter heeft gebroken en naar verwachting doorschiet naar ruim 800 meter. Op een goede tweede plaats staat straks de Guangzou televisietoren in China met ‘slechts’ 610 meter.

DubaiVoelen we ons in Nederland al behoorlijk klein worden naast hoogbouw van 130 tot 150 meter, in de Arabische en Aziatische landen krimp je pas als een gebouw boven 300 meter uitkomt. De echt hoge torens meten tegenwoordig al meer dan een halve kilometer, zoals de nog in aanbouw zijnde Burj Dubai, die onlangs het hoogterecord van 600 meter heeft gebroken en naar verwachting doorschiet naar ruim 800 meter. Op een goede tweede plaats staat straks de Guangzou televisietoren in China met ‘slechts’ 610 meter.
Ingehaald wordt Burj Dubai voorlopig niet, al zijn daar wel plannen voor. Zo maakte prins Alwaleed Bin Talal, CEO van de Kingdom Holding Company uit Saoedi Arabie, dezer dagen bekend in Jeddah een toren van 1600 meter neer te willen zetten, een project waarvoor hij 10 miljard Amerikaanse dollars uittrekt.
Minder hoog maar minstens zo pretentieus zijn de al in aanbouw zijnde wolkenkrabbers die de komende jaren moeten worden opgeleverd, met als meest opmerkelijke bouwwerk de Abraj Al Bait Towers, een bijna 600 meter hoge Big Ben nabootsing in Mecca. De nieuwe Freedom Tower in New York wordt weliswaar nog enkele tientallen meters hoger dan de Twin Towers van het verwoeste WTC, van een Noord-Amerikaans record is pas sprake als in 2011 de 609 meter hoge Chicago Spire wordt opgeleverd.
Tekening: skyscraper.com, tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel