nieuws

Elastisch vloersysteem Sikkens vrijwel ongevoelig voor osmose

bouwbreed

Bij de uitvoering van scheuroverbruggende vloerafwerkingen komt wel eens osmose of gellering voor. Sikkens heeft een nieuw systeem ontwikkeld, Wapex Flex BC, dat volgens de verf- en coatingsgroep van Akzo Nobel vrijwel ongevoelig is voor osmose. De kans op gelvorming is ook sterk afgenomen.

Hoewel het bestaande elastische vloersysteem van Sikkens Wapex 501/Wapex 363 SFV al tientallen jaren een goede scheuroverbruggende vloerafwerking biedt, kunnen in de praktijk problemen voorkomen zoals osmose, een proces waarbij vloeistof doorgelaten wordt, maar de in de vloeistof opgeloste stoffen niet. Ook bestaat het risico op gellering of gelvorming. Dat is een onomkeerbaar proces bij verlaging van de temperatuur, waarbij de moleculen op het oppervlak van de colloïden (de stoffen in het mengsel) zich ordenen, waardoor de colloïden aan elkaar plakken. Deze problemen komen weliswaar niet vaak voor, maar zijn wel hinderlijk bij de uitvoering van elastische vloerafwerkingen.

Stachelen

Sikkens heeft daarom een nieuw scheuroverbruggend elastisch vloerafwerkingssysteem ontwikkeld. Het heet Wapex Flex BC en is gebaseerd op polyureumhars, terwijl andere Wapex-producten zijn gebaseerd op epoxyhars en polyurethaanhars.
Voordelen ten opzichte van het bestaande systeem: door stachelen wordt de vloerafwerking beter ontlucht en de tijd om het mengsel te verwerken wordt langer. Sikkens heeft ook de sealers voor het afdichten van het systeem vernieuwd. De sealers Wapex 662 / 663 en 664 worden vervangen door Wapex Flex TC, TC-AS en TC-C.
De nieuwe sealers hebben een grotere laagdikte en zijn minder poreus dan de bestaande. Zij dienen met een wisser te worden aangebracht en nagerold met brede rollers.
De kans op zogenaamde baanbontheid is gering. De nieuwe sealers hechten beter dan de bestaande onder vochtige omstandigheden. Zij drogen veel sneller en in het bijzonder Wapex Flex TC-AS biedt een hoge stroefheid.
De verbeteringen zijn aanzienlijk, maar Sikkens benadrukt dat het nieuwe systeem ook de vertrouwde kwaliteit biedt van het Wapex 501/Wapex 363 FSV systeem. Het risico op problemen bij het verwerken bij relatief lage temperaturen is in ieder geval veel minder.

Reageer op dit artikel