nieuws

Duurzaamheid speelt gipsplaatklem parten

bouwbreed Premium

Denk je een leuk, uniek hulpmiddel te hebben bedacht, krijg je vervolgens te horen dat het te duurzaam is.

Octrooi NL1031416 gaat over klemmetjes die het je makkelijker maken om in je eentje grote gipskartonplaten te plaatsen en te monteren. “Veel van m’n ideeën komen voort uit technische onhebbelijkheden die ik tegenkom”, vertelt M. Droppert van Droppert Industriële Automatisering. “En dit is daar een voorbeeld van. Ik ben zelf boven mijn hoofd bezig geweest met gipsplaten, en dat viel niet mee. Dat klemmetje is dus uit onvrede ontstaan.”
De vinding van Droppert heeft de vorm van een H, met aan de zijkant een draaiknop. Na het horizontaal monteren van een eerste grote gipsplaat schuif je op regelmatige afstanden de dunne benen van een kunststof klem over de rand van de plaat. De rand van de volgende plaat kun je dan tussen de nog vrije benen van de klemmen schuiven. De ‘dwarsstreepjes’ van de H-vormige klemmen zitten tussen de platen en houden ze op afstand. De benen fixeren op hun beurt de nieuwe plaat en maken het monteren ervan een stuk eenvoudiger, zeker als je in je eentje moet werken. Na het vastschroeven van de plaat draai je de knop een kwartslag, waardoor de klem draait rond het cilindervormige ‘dwarsstreepje’ en de benen van de H vrijkomen. Vervolgens trek je het hulpmiddel tussen de platen door naar je toe en kun je het gebruiken voor de volgende plaat.
De uitvinder heeft een matrijs laten maken en er is een proefserie van de klemmetjes gemaakt, maar tot daadwerkelijke verkoop is het nog niet gekomen. Droppert: “Ik heb de verkoop van het ‘gipsclipje’ in handen gegeven van een grote leverancier van bouwmaterialen, maar achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen. Die leverancier vond het leuk, uniek dingetje, maar had gehoopt dat elk klemmetje slechts één keer zou worden gebruikt. Bijvoorbeeld doordat de klemmetjes zouden vervormen bij het plaatsen en monteren van de platen, of omdat ze gebruikt zouden kunnen worden om een afdekrail aan te monteren.”

Nieuw ontwerp

SDLqEigenlijk vinden ze mijn ontwerp veel te duurzaam, waardoor de klemmetjes veel te lang kunnen worden gebruikt en de leverancier er te weinig van kan verkopen. Ik zou dus een nieuw ontwerp voor ze moeten maken, dat een minder duurzaam klemmetje oplevert. Ik vind die duurzaamheid van mijn vinding juist een voordeel, maar het resultaat is wel dat het product nog steeds niet te koop is, omdat het in geen enkele verkoopcatalogus staat en op geen enkele site. Ik ben van plan het proces weer vlot te trekken en zal binnenkort zal een brief sturen dat ik het contract wil openbreken. Als iemand op korte termijn toch van die klemmen wil kopen, moet hij me maar bellen, dan geef ik de bestelling wel door.”

Reageer op dit artikel