nieuws

Dood baby door ‘killerboiler’ tragisch ongeval

bouwbreed Premium

“Een tragisch ongeval waarvoor niemand kan worden vervolgd”, noemt de rechtbank van het Britse Taunton de dood van Rhianna Hardie.

De tien maanden oude baby overleed toen een elektrische boiler veranderde in een ‘killerboiler’ die haar eind 2006 overgoot met kokend water.
De hoorzitting die de rechtbank belegde leerde dat de boiler verouderd was. Omdat de thermostaat kapot was, bereikte het water het kookpunt en barstte de boiler.
Installateursvereniging Uneto-VNI en energiebedrijf Eneco kunnen zich niet voorstellen dat dit in Nederland gebeurt. Een dubbele beveiliging beschermt de Nederlandse elektrische en gasboilers. Ook keurder van elektrotechnische materialen Kema kan zich geen vergelijkbaar geval herinneren.
De werkbladen van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland, Vewin, schrijven voor hoe een boiler moet worden geïnstalleerd. Daarin staat ook dat het toestel behalve een thermostaat een drukbeveiliging vereist die ongelukken moet voorkomen. “Verplichte kost voor de watertechnische installateur”, benadrukt Uneto-VNI. De maatregelen en voorzieningen zorgen ervoor dat de druk bij het verwarmen van het water niet te veel oploopt. Omdat water door het verwarmen uitzet voert de boiler de overmaat aan water af naar het riool. NEN 1006 schrijft voor toestellen die tapwater verwarmen een ontlastklep voor. Die maakt meestal deel uit van een inlaatcombinatie waarin ook een afsluiter en een keerklep zitten.

Verwarmen

Een rondvraag leert dat de mankerende Britse boiler niet in Nederland is geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit een vat waarin een element het water verwarmt en een tank met koud water erboven. Als het water door het verwarmen uitzet stijgt het op in de expansiebuis en stroomt het in de koudwatertank. Als dat proces door een kapotte thermostaat te lang doorgaat kookt uiteindelijk het water in beide houders. Het koudwatervat is doorgaans gemaakt van een kunststof dat door kokend water kan bezwijken.
Dat laatste gebeurde in het Britse Taunton waar een kapotte thermostaat de tien maanden oude Rhianna Hardie het leven kostte. Tijdens de hoorzitting kwam een soortgelijk ongeluk uit 2002 aan het licht. Met dat voorval is weinig gedaan.
Met het gevolg dat zo’n ongeluk bij ruim 3,5 miljoen vergelijkbare toestellen op de loer ligt, bleek tijdens de hoorzitting. Bedrijfstakverenigingen van Britse installateurs schatten het totaal op hun beurt op meer dan 5 miljoen.

Reageer op dit artikel