nieuws

Verf uit maïsmeel doet niet onder voor verf uit aardolie

bouwbreed

Kleurvast en beter voor het milieu. Op die manier omschrijft ir. Bart Noordover zijn biologisch alternatief voor verf op basis van aardolie.

De stijgende olieprijzen maken kunststoffen uit bijvoorbeeld maïs steeds interessanter voor onder meer de verfindustrie. Maar de zuiverheid van deze grondstoffen laat soms te wensen over en dat wreekt zich bij de verwerking. Kleine onzuiverheden in maïszetmeel verkleuren het materiaal waaruit de verf wordt gemaakt; materiaal dat kleurloos moet zijn.
Noordover bedacht een oplossing door het standaardproces aan te passen. Resultaat: verf die niet onderdoet voor verf op basis van aardolie. Bovendien is de biologische variant veel minder gevoelig voor verkleuring. Met onder meer dat aspect verdedigt hij donderdag aan de TU Eindhoven zijn proefschrift waarin hij tekst en uitleg geeft over verf op biologische basis.

Reageer op dit artikel