nieuws

Veiligheidsmoer wapentegen diefstal geluidsscherm

bouwbreed Premium

“Je vraagt je af wat iemand er mee wil, maar regelmatig worden panelen uit geluidsschermen gestolen.” Martin Blauw van Douwes International uit Pijnacker stopt de dief met zijn veiligheidsmoer Seclock. De vakjury van de toeleveringsbeurs ESEF nomineerde die voor de ESEF Award.

Seclock dingt mee naar ESEF Award

“Het is de enige moer die alleen met speciaal gereedschap los en vast te draaien is”, vat Blauw de kenmerken van de Seclock samen. Op het eerste gezicht lijkt een waterpomptang voldoende om de veiligheidsmoer los te draaien.
Maar schijn bedriegt, want “hoek en radius van de ribbels op de moer voorkomen dat de tang er grip op krijgt.” En daarmee blijven bijvoorbeeld dure producten als zonnepanelen uit de handen van dieven.
Alleen de kopers van de veiligheidsmoeren krijgen de speciale schroefbit mee. En alleen de fabrikant kan dit gereedschap leveren; rechtstreeks of via een wederverkoper. Daarover dubt de producent nog. Douwes schrijft op wie de schroefbit mee krijgt en kan dan later nagaan of degene die zegt een verloren bit te willen vervangen, daar ook echt recht op heeft. “Geen waterdicht systeem”, vindt juryvoorzitter prof.dr.ir. Arthur Egers, “maar het draagt wel bij aan een veiligere toepassing.”
Ook genomineerd voor de ESEF Award is de stoellift die ontwerpbureau MMID voor ThyssenKrupp bedacht. Het bijzondere aan dit product: de lift kan scherpe bochten maken en tegen steile trappen opklimmen.
Met deze eigenschappen past de Swing ook in zeer nauwe trappenhuizen. ThyssenKrupp levert onder die naam al langer stoelliften maar die bleken in de praktijk niet altijd even goed te werken. Bijvoorbeeld omdat de ‘stuurknuppel’ nogal eens afbrak wanneer iemand er bij het opstaan tegen stootte. De fabrikant bedacht een oplossing: een los pookje dat met een klemverbinding vast zit.
Het ontwerp kreeg ook een nominatie vanwege het mechaniek dat de stoel inklapt zodat andere gebruikers van de trap niet langer met halsbrekende toeren om de lift hoeven klimmen. Het herontwerp maakt de nieuwe Swing zo’n 40 procent goedkoper dan de oude. De productie duurde aanvankelijk een uur. ThyssenKrupp zette bij het herontwerp in op een half uur en MMID wist dat terug te brengen naar 10 minuten.
Ontwerpbureau Indes dingt naar de ESEF Award met een zelfsluitend scharniersysteem voor deuren van bijvoorbeeld toiletten en kleedhokjes. Conventionele scharnieren “hebben ongetwijfeld al heel wat kinderleed veroorzaakt”, denkt juryvoorzitter Egers. Deze variant voor fabrikant Kupan uit Zelhem vergt geen onderhoud en laat deuren door hun eigen gewicht open staan of dicht vallen. En deuren kunnen 180 graden draaien zonder dat het scharnier beschadigd raakt.

Reageer op dit artikel