nieuws

‘Studenten zijn het best af op campus’

bouwbreed Premium

Universiteiten en hogescholen moeten campussen ontwikkelen voor de huisvesting van hun studenten. Dat stelt de Onderwijsraad, het adviesorgaan voor de overheid op het gebied van onderwijs.

Volgens directeur Adrie van der Rest van de raad is het een zaak van de langere termijn om de studentenhuisvesting aan te passen. “Wij adviseren universiteiten en hogescholen de mogelijkheden van campussen in hun bouwplannen mee te nemen.” Een grootschalige herstructureringsoperatie is voorlopig niet aan de orde.
Uit onderzoeken blijkt, weet Van der Rest, dat de gangbare manier van huisvesting, op kamers verspreid door de stad, een belangrijke oorzaak is van onderwijsuitval in het eerste jaar.
“Als ze afgezonderd op een kamer zitten, is dat niet goed voor de band met de onderwijsinstelling en ook de sociale integratie van de studenten verloopt dan moeizaam. Stel: iemand komt nieuw in een studentenstad wonen en heeft misschien tien college-uren. Dan is er niet veel gelegenheid een band te ontwikkelen met de universiteit of hogeschool. En ook is het dan moelijk een studieritme op te bouwen.
Op een campus heeft een student de onderwijsinstelling én een hoop medestudenten naast de deur.

Reageer op dit artikel