nieuws

SP: Gebruik WOZ voor taxatie huizen

bouwbreed

De SP vindt dat het kabinet stappen moet nemen tegen wantoestanden bij taxaties van woningen. Volgens de fractie zijn de verschillen bij taxaties vaak groot en lopen de honoraria van makelaars enorm uiteen.

De grootse oppositiepartij heeft bij minister Vogelaar (wonen) en Van der Hoeven (Economische zaken) aan de bel getrokken naar aanleiding van een steekproef in Gelderland.
De regionale omroep daar had vier woningtaxateurs eenzelfde pand laten opnemen met volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen een “ontluisterend” resultaat. Zo vroegen de taxateurs een honorarium dat uiteen liep van 155 tot 1065 euro. De uitkomst van de taxaties varieerde van 300.000 tot 440.000 euro.
“Je vraagt je af of je voortaan niet beter je buurman kunt vragen hoeveel hij je huis waard vindt, in plaats van een echte vakman in te schakelen”, reageerde Jansen. Ook op andere punten bleken de taxaties volgens de SP ver onder de maat. Zo taxeerde de ene makelaar het pand op bouwjaar 1800, een ander op 1920 en meldde slechts één de noodzaak om aanwezige asbestcementplaten te verwijderen.

Ergernis

De SP wil maatregelen van het kabinet en vindt het jammer dat een taxatie door een beëdigd taxateur voor de meeste hypotheken een vereiste is. De oppositiepartij wil van de ministers weten of het niet beter is voor de aanvraag van een hypotheek gebruik te maken van de laatste WOZ-taxatie van een woning aangevuld met kadastrale gegevens. “Dit scheelt de koper enkele honderden euro’s en bespaart hem ergernis over een waardeloze taxatie”, aldus Jansen.

Reageer op dit artikel