nieuws

Positie bouwvakkers BAM in Dubai verbeterd

bouwbreed

De positie van de Aziatische bouwvakkers van BAM in Dubai is verbeterd. Dit concludeert FNV Bouw bij een evaluatie van het convenant dat BAM heeft afgesloten met de internationale bouwbond BWI.

“Er worden nu reiskosten betaald aan mensen die dat eerder niet kregen. En op ons verzoek wordt ook gecontroleerd of de detacheringsbedrijven die in India de voorselectie doen, geen geld vragen aan de werknemers”, verklaart regiobestuurder Janna Mud. Recentelijk heeft zij periodiek overleg gevoerd met BAM over het zogenoemde International Framework Agreement dat BAM met BWI heeft afgesloten. Daarin erkent het bouwconcern verantwoordelijkheid voor de eigen werknemers en die van ingehuurde en toeleverende bedrijven.

Gunstiger

BAM moet daarbij toezien op naleving van de belangrijkste conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, over gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, vakbondsvrijheid en geen kinderarbeid.
Volgens Mud is de positie van de Aziatische werknemers er duidelijk op vooruitgegaan. Vorig jaar nog bezocht een vakbondsdelegatie onder leiding van FNV Bouw-voorzitter Dick van Haaster projecten van BAM in de Golfregio. Met name de huisvesting van de werknemers was toen een punt van kritiek. Mud vindt dat die nu gunstiger is geworden “al mag het van ons nog wel iets beter”. Op het punt van veiligheid en arbeidsomstandigheden had de bouwbond geen klachten. “Die had BAM in Dubai prima voor elkaar”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels