nieuws

Pasta maakt metselwerk mechanisch schoon

bouwbreed

Metselwerk schoonmaken zonder schade aan materiaal en gezondheid. Schildersbedrijf Liebreks uit Roosendaal laat met Soot-Clean de binnenmuren van de Bredase Koepelgevangenis reinigen.

Soot-Clean is de naam van een productengroep op basis van een latex-emulsie waarin zo’n vijftien reinigende stoffen zijn opgelost.
In de Koepelgevangenis wordt het met water verdunde mengsel met een spuitpistool aangebracht. De laag droogt in een paar dagen op. “Tijdens dit proces weken de opgeloste stoffen de vervuiling los die in de loop van de tijd in het metselwerk is getrokken”, verklaart Rob Swaab van de fabrikant (Hieboa) uit Etten-Leur de werking. De gedroogde emulsie wordt vervolgens inclusief de vervuiling van de muur getrokken. “Een puur mechanisch proces.” Het resultaat: een streeploos schone wand.
De praktijk leert Swaab dat één behandeling doorgaans volstaat voor een goed resultaat. De samenstelling van Soot-Clean kan ook op specifieke vormen van vervuiling worden aangepast. Het is niet alleen bedoeld als remedie tegen vervuiling die in de loop van jaren is neergeslagen. “Het is ook een probate oplossing voor kalksluiers die nieuwbouwprojecten ontsieren”, zegt Swaab. “En omdat latex teer oplost kan het ook sporen van brandschade wegwerken.”

Binnen

Het middel sorteert alleen binnen effect. Swaab: “Buiten werkt het niet, omdat daar de vervuiling van een andere soort is.” Bijvoorbeeld roet van uitlaatgas bindt zich met kalk en gips in voegenmortel tot een korst die niet oplost in Soot-Clean. Met zoutresten die bijvoorbeeld door optrekkend zout water in het metselwerk zijn gekomen kan het middel evenmin overweg. Daarvoor bedacht Swaab een oplossing in de vorm van een injectietechniek.
Anders dan bij stralen en water onder hoge druk zijn uitgebreide voorbereidingen niet nodig en loopt het metselwerk geen schade op. “Soot-Clean bevat geen giftige stoffen die extra veiligheidsmaatregelen vergen”, garandeert Swaab. Een conventioneel straalmiddel schuurt een laagje materiaal van de stenen en de voegen af. Water onder hoge druk dringt met kracht in kleine beschadigingen en scheurt ze open waardoor stukjes van stenen en voegen kunnen afbreken.
In circa 8 weken maakt onderaannemer SuperLook uit Breda voor de Roosendaalse schilder Liebreks de binnenmuren van de Koepelgevangenis schoon.
Eén medewerker kan dagelijks zo’n 200 vierkante meter muur van een laag Soot-Clean voorzien. Het afpellen van de gedroogde emulsie kost wat meer tijd: een kleine 100 vierkante meter per man per dag. Met de opdracht is een kleine 3000 vierkante meter gemoeid. Eerder werden de binnenmuren van de koepelgevangenissen in Haarlem en Arnhem schoongemaakt met Soot-Clean; een onderdeel van een groter restauratieproject om de Nederlandse koepelgevangenissen in oude luister te herstellen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels