nieuws

Overhead forse kostenpost voor woningcorporaties

bouwbreed

Secretaresses, personeelsfunctionarissen en facilitaire medewerkers drukken zwaar op het budget van woningcorporaties. De sociale huisvesters staan op de derde plaats in de top tien van organisaties met de hoogste overheadkosten.

Een onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot wijst uit dat alleen ministeries en gemeenten hogere kosten boeken voor afdelingen zoals personeelszaken, secretariaat en huishoudelijke dienst. Ingenieursbureaus daarentegen bekleden de zesde plaats in de top tien van organisaties met de laagste overheadkosten. Alleen de verschillende afdelingen binnen de gezondheidszorg en ict-bedrijven zijn goedkoper uit.
Voorts blijkt uit de studie dat slechts weinig organisaties weten hoe hoog de overheadkosten zijn en hoe ze zich op dit punt verhouden met branchegenoten.
Berenschot publiceerde zijn bevindingen in boekvorm onder de titel Heeft iemand de overhead gezien? (uitgeverij Academic Service). Het onderzoek bestrijkt de periode 2002-2007. Ruim duizend bedrijven verdeeld over 18 sectoren, deden eraan mee. Volgens het onderzoek zijn er grote verschillen binnen de diverse branches. Doorgaans geldt hoe meer een bedrijf omzet, hoe hoger de overheadkosten. Een van de deelnemers aan de studie, een niet met naam genoemd groot ingenieursbureau, heeft bijvoorbeeld twee keer zoveel secretaresses en personeelsconsulenten in dienst dan gemiddeld binnen de sector. De salariskosten die dit met zich meebrengt zijn hoger dan bij andere ingenieursbureaus. Tegelijkertijd blijkt dat de organisatie niet productiever is dan collegabedrijven. Dat gebeurt vaker, stelt Mark Huijben, leider van het onderzoek. “In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, leidt een hogere overhead niet tot een hogere productiviteit van de medewerkers in de lijn.”

Reageer op dit artikel