nieuws

Magnetrondroger verlaagt droogtijdlaklagen tot slechts enkele minuten

bouwbreed Premium

Magnetrondroging zorgt voor betere en constante beheersing van het lakproces van kozijnen en deuren. De microgolftechniek leidt tot kwaliteitsverbetering, de droogtijd tussen twee laklagen is nog slechts een kwestie van minuten.

Het drogen van watergedragen lakken op basis van microgolven mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. De Italiaanse fabrikant Giardina ontwikkelde vier jaar geleden het MOS-systeem, een microgolf droogsysteem voor watergedragen lakken voor industriële toepassing. In Nederland beschikken momenteel tien bedrijven over de magnetrondroger. De apparatuur voldoet aan alle Nederlandse richtlijnen voor het drogen van kozijnen met watergedragen lakken.
“Praktisch gezien kan iedereen deze techniek toepassen. Technisch gezien is het een ingewikkelde materie. Met een aantal gepatenteerde onderdelen hebben we een magnetrondroger ontwikkeld die snel, gegarandeerd, kwalitatief, veilig en economisch droogt”, aldus Max Broekhoff, bij Giardina verantwoordelijk voor de Benelux.

Snelheid

Bij magnetrondroging dringt de microgolfstraling door zowel de lakfilm als het hout, tot in alle sponningen, boorgaten en sluitkommen.
Broekhoff spreekt van “een driedimensionale droging die heel effectief is. Dit is namelijk het enige systeem waarbij de lak vanaf houtoppervlak wordt aangedroogd. Het wateraandeel in de lak wordt omhoog geduwd waardoor de lakfilmopbouw van onderaf plaatsvindt. Deze droogmethode geeft uiteindelijk een betere eindafwerking.” (zie kader) Bij grofporige houtsoorten die gevoeliger zijn voor luchtvorming, kunnen wij met deze droogwijze blaasvorming voorkomen.
Daarbij is de innovatieve droogwijze aanzienlijk sneller dan de conventionele droogmethode, zij leidt dus tot hogere productiesnelheid. “Bij het drogen op de conventionele manier moet er minimaal 4 uur tussen de laklagen zitten. Met dit systeem brengen we de droogtijd terug naar 8 minuten.”
Door het reduceren van de doorlooptijd zijn meer handelingen uit te voeren. “Deze techniek maakt het mogelijk om in één dag een kozijn volledig af te werken met drie laklagen en te voorzien van hang- en sluitwerk.” Omdat het hele proces in een tunnel plaatsvindt, kan het drogen onafhankelijk van de externe klimatologische omstandigheden plaatsvinden.

Garantie

Giardina brengt de magnetrondroger nu 4 jaar op de markt. Sinds de introductie zijn wereldwijd tweehonderd werkende installaties geleverd waarvan tien in de Benelux. Broekhoff signaleert toenemende belangstelling. “Het systeem heeft zich in de praktijk bewezen. De investeringskosten zijn weliswaar hoger, maar de meerkosten worden gecompenseerd door lagere operationele kosten en een snelle terugverdientijd. Het is een eenvoudig, economisch en effectief systeem. Met de magnetrondroger is het hele lakproces beter te beheersen met als eindresultaat een constante en gegarandeerde kwaliteit.”
De Italiaanse producent werkt ondertussen aan verdere optimalisatie van het systeem en streeft naar een nog hechtere lakfilmopbouw. In samenwerking met diverse lakfabrikanten, waaronder Remmers Bouwchemie in Hoogeveen, vindt nader onderzoek plaats. “Een van de speerpunten is vochtinsluiting in de lakfilm verder terug te dringen. Daarnaast onderzoeken we in welke mate het systeem van invloed is op de doorhardingstijd.”

Stofdroog na8 minuten

Het drogen van de laklagen met de MOS-magnetrondroger vergt circa 8 minuten. Het korte droogproces om het wateraandeel uit de lak te krijgen, bestaat uit twee fasen. De eerste fase duurt 90 seconden. Microgolfstraling brengt de watermoleculen, zonder dat er warmte vrijkomt, in beweging en duwt het water als het ware omhoog. Hierdoor ontstaat een lakfilmopbouw vanaf het houtoppervlak. Max Broekhoff: “Dat leidt tot een betere verdichting van de laklaag. Omdat het water op het lakoppervlak komt, vloeit de lakfilm beter en blijft ‘open’ wat een gladder en strakker eindresultaat geeft.”
De tweede fase vergt 6 minuten. In de tunnel wordt warme lucht (düsen) in hoge snelheid (tot 20 meter per seconde) gebracht. De waterdamp wordt geabsorbeerd en afgevoerd waardoor de lakfilm stofdroog is. De chemische doorharding vindt vervolgens buiten de tunnel plaats.

Reageer op dit artikel