nieuws

Harde concurrentie in NoordenAssen wil op gouden erfenis drijven

bouwbreed

– Twee op de bouw gerichte vakbeurzen in dezelfde week in dezelfde regio. De concurrentie is moordend in Noord-Nederland, nu er door twee beursorganisaties wordt gevochten om de erfenis van de in 2006 gesloten Prins Bernhardhoeve.Dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 januari 2008 vindt in de WTC Expo te Leeuwarden de tweejaarlijkse Nederlandse BouwVakbeurs plaats. Qua naam en organisatie de rechtmatige opvolger van de jarenlang in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren gehouden, supergezellige en altijd druk bezochte ‘nieuwjaars’ beurs.Aangezien de concurrentie nooit stil zit, wordt van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 januari 2008 onder de rook van Assen voor de eerste keer de Bouwbeurs Noord-Nederland gehouden, een uitvloeisel van de al enkele keren in Den Bosch gehouden Bouwbeurs Zuid-Nederland. Die wordt dit jaar overigens gehouden van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 maart.

De BouwVakbeurs noemt zichzelf “de enige VAKbeurs in Noord Nederland die met recht kan spreken van een jarenlange traditie (48 jaar). Met volgens de organisatie dertig nieuwe inschrijvingen, op een totaal van ongeveer 125 standhouders, begint het tij te keren.
Als nu ook het bezoekersaantal weer wil groeien dan komt het in de even jaren wel goed in Leeuwarden. Het is namelijk pas de tweede keer dat deze ‘verplaatste’ bouwvakbeurs wordt gehouden, nadat pogingen om hem traditiegetrouw jaarlijks te houden zijn mislukt door gebrek aan belangstelling vanuit onder meer het bedrijfsleven. Dat heeft in de oneven jaren meer aandacht voor de grote internationale Bouwbeurs in de jaarbeurs te Utrecht.
De Nederlandse Bouwvakbeurs wordt op 15 januari officieel geopend door A.A. de Jong, algemeen directeur WTC Expo.
Organisator Libéma Exhibitions spreekt van “een daverende start met meer dan 150 exposanten en tal van innovaties” en eigent zich een stuk van de erfenis toe met de zinsnede: “De nieuwe bouwbeurs Noord-Nederland bouwt verder op de traditie van de bouwvakbeurs Zuidlaren met het succesvolle concept van de Bouwbeurs Zuid-Nederland”. Enigszins wrang, gezien de stevige concurrentie met Leeuwarden kreeg de beurs als hoofdthema mee: Samenwerken aan een beter bouwresultaat. Qua bezoekers wordt gemikt op zowel opdrachtgevers als andere professionals in de bouw.

Bouwverwachting

Na de openingshandeling door Assens burgemeester K.S. Heldoorn en gedeputeerde van provincie Drenthe A. Haarsma geeft Oebele Vries, adjunct-directeur EIB, inzicht in de bouwverwachtingen voor het Noorden van het land.
Plaats van handeling is de architectonisch fraai uitgevoerde nieuwe TT-Hall op het iets ten zuidwesten van Assen gelegen TT-circuit. De beurs wordt gehouden op een innovatieve vloer van door mini vibropalen puntvormig ondersteund staalvezelbeton, hetgeen door de daaruit voortvloeiende geringere betondikte (190 in plaats van 240 mm) een forse kostenbesparing opleverde.
Ander innovaties van de 17.000 vierkante meter grote TT-Hall zijn volgens de beursorganisatie de onopvallende zonnepanelen in het dakvlak, de beplating van turf met kunststof, de energieneutrale scharnierdaken en nieuwe hechttechnieken.

Reageer op dit artikel