nieuws

Groot deel huizen vreet nog energie

bouwbreed

Acht procent van de bijna 54.000 huizen die zijn voorzien van een energielabel vreet energie. Dat blijkt uit gegevens van SenterNovem.

Acht dagen nadat woningen die van huurder of eigenaar veranderen over een energielabel moeten beschikken, staat de teller op 53.975. Op 31 december, stonden er al 52.397 gelabelde huizen bij het meldpunt van SenterNovem geregistreerd. Tussen de 900 en 1500 adviseurs van 150 gecertificeerde bedrijven beoordeelden de woningen.
De cijfers, die Cobouwals eerste van SenterNovem kreeg, leren dat ongeveer 4400 woningen (8 procent) veel energie verbruiken en een G-label kregen Slechts 286 woningen (0,55 procent) gebruiken weinig energie en mogen pronken met het A++-label. Het grootste gedeelte (70 procent) scoort gemiddeld.
Woningen werden zuiniger in de loop der jaren. Toch verslindt een huis van voor 1945 niet per definitie veel energie. Tien huizen gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog werden beloond met het A++-label.
Ruim 28.000 woningen die een energielabel kregen, dateren van voor 1975. Ongeveer 22.000 gelabelde huizen zijn gebouwd tussen 1976 en 2007. Van voor 1945 werden ruim 2000 huizen geïnspecteerd.

Huur

De huursector is goed voor 85 procent van het aantal verstrekte labels. Dat is opvallend, omdat inzicht in energieprestaties van huurwoningen pas in 2009 verplicht is, tenzij woningen wordt verkocht. Volgens een woordvoerder van SenterNovem laat dit gegeven zich verklaren door het feit dat corporaties veel identieke woningen bezitten; na één grondige inspectie, kunnen de labels van soortgelijke woningen sneller worden afgegeven.
Woningeigenaren nemen de overige 15 procent voor rekening. SenterNovem kan niet specificeren om hoeveel aanvragers het in totaal gaat. Het kan zijn dat één woningcorporatie goed is voor bijvoorbeeld vijfhonderd labels.
> Pagina 3

Reageer op dit artikel