nieuws

Gemeentelijk fonds voor Amsterdams cultureel vastgoed

bouwbreed

Een gemeentelijk cultureel vastgoedfonds moet soelaas bieden voor het wegwerken van achterstallig onderhoud van verschillende theaters in Amsterdam. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

De hoofdstedelijke gemeenteraad is nog niet akkoord met het plan. Het fonds krijgt een publiek-privaat karakter. Financiële instellingen, corporaties en pensioenfondsen kunnen er aan meedoen. Het is de bedoeling om in het vastgoedfonds onder meer theater Carré, het Stedelijk Museum en de Beurs van Berlage op te nemen. Momenteel moet bij deze en enkele andere vanuit culturele optiek interessante gebouwen voor zo’n 13 miljoen euro aan achterstallig onderhoud worden weggewerkt. De gemeente Amsterdam wil om te beginnen tien tot twaalf gebouwen in het fonds opnemen, waaronder het Muziekgebouw, Carré, Paradiso en de Hollandsche Schouwburg. Het Concertgebouw staat niet op de verlanglijst omdat dit een particuliere nv is.
Cultuurwethouder Carolien Gehrels zegt in NRC Handelsblad de plannen toe te juichen. Van de 120 gesubsidieerde kunstinstellingen die de hoofdstad rijk is, zijn er vijftig gevestigd in gebouwen die eigendom zijn van de gemeente Amsterdam. Deze kunnen hun voordeel doen met een vastgoedfonds omdat zo’n fonds beheer, financiering en onderhoud professioneler aanpakt dan de huidige gang van zaken.
Daarbij staat voorop dat het onderhoud beter en regelmatiger zal plaatsvinden. “Tot nu tot gaat alles incidenteel, per gebouw, afhankelijk van bestuur en directie van de instelling met aparte afspraken over huur en onderhoud”, aldus Gehrels. “Er is geen standaardcontract.”

Reageer op dit artikel