nieuws

De geleide economie

bouwbreed Premium

De discussie tussen de voorvechters van de vrije markt en de supporters van de geleide markteconomie dreigt weer op te laaien. In eerste instantie gebeurt dat in het land van de vrije markt.

De discussie tussen de voorvechters van de vrije markt en de supporters van de geleide markteconomie dreigt weer op te laaien. In eerste instantie gebeurt dat in het land van de vrije markt.
Nadat eerst beoogd democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton pleitte voor fiscale ingrepen om de economie te steunen, was het deze week FED-baas Ben Bernanke die het Congres soortgelijke ingrepen suggereerde. Nog geen 24 uur later wil George W. Bush met het Congres overleggen over maatregelen ter grootte van 150 miljard dollar. Kom met een dergelijke daadkracht maar eens aan in ons land.
Hier lopen ‘denkers’ rond die menen dat het afschaffen van ontslagbescherming en verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting alle economische zegen brengt. Van dat laatste probeert het Centraal Plan Bureau de politiek nu af te houden.
De redenering van de rekenmeesters is dat verlaging van de vpb ogenschijnlijk geen invloed heeft op de belastingopbrengsten. De werkelijkheid is echter anders. Naarmate de tarieven vpb en inkomstenbelasting verder uit elkaar gaan lopen, zullen eenmansbedrijven sneller kiezen voor een bv. De staat loopt dan inkomstenbelasting mis. Het CPB noemt dit het risico van belastingconcurrentie in Europa.
De beleggers kijken daar niet naar. Die zijn nog steeds in de greep van de kredietcrisis. Die heeft er al toe geleid dat Aegon een vastgoedfonds in Schotland heeft bevroren.
Beleggers laten zich momenteel dan ook leiden door zo af toe de meest waanzinnige berichten. Zo kwam donderdag het bericht door dat een Chinese baggeraar Boskalis heeft verslagen bij het winnen van een contract in Saoedi-Arabië. So what. Als Boskalis alle projecten waarnaar ze meedingen zou winnen, zouden ze al snel een capaciteitsprobleem hebben. In twee dagen tijd verloor het aandeel wel dik 5 procent.
Alle bouwfondsen verloren trouwens. Het optimisme over de productiegroei is kennelijk nog niet geland bij de beleggers. Die hebben sinds begin dit jaar al 63 miljard verloren op de beurs.
Het wachten is wellicht op geleiding van de economie.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel