nieuws

‘Circuit Zandvoort op sterven na dood’

bouwbreed

Het rendement van het racecircuit in Zandvoort verdwijnt: de vergunning voor vijf lawaaidagen ligt onder vuur. Een verplaatsing van het circuit naar Den Helder lijkt nu de ideale oplossing. “Voordat de patiënt overlijdt.”

‘Circuit Zandvoort op sterven na dood’

Dat zegt Ton Hooijmaijers, gedeputeerde ruimtelijke ordening van de provincie Noord-Holland. Hij onderzoekt in het kader van de nieuwe wet ruimtelijke ordening hoe het circuit het rendement kan bestendigen. Een verplaatsing is de eerste gedachte.
Daarvoor lijkt Den Helder Airport de meest aangewezen locatie, omdat het binnen de geluidscontouren van het vliegveld past. En omdat de kop van de Noord-Holland wel een economische impuls kan gebruiken, vindt Hooijmaijers. Volgens hem reageert de gemeente Den Helder enthousiast.

Buitenland

De gemeente Zandvoort en de eigenaren van het raceparcours willen echter dat het circuit blijft liggen waar het al sinds 1948 ligt. Gasten vanuit het buitenland waarderen vooral de centrale locatie vlakbij Schiphol, zegt Hans Ernst, ceo van het circuit, op zijn website. Dat argument slaat Hooijmaijer meteen in de wind: “De racebranche gebruikt vaak privé-vliegtuigjes. Die kunnen beter in Den Helder of Lelystad landen dan op Schiphol.” Lelystad lijkt hem overigens geen ideale plek voor het circuit, met name vanwege de dure grond.
Een alternatieve duurzame oplossing komt van de autoindustrie, volgens circuiteigenaar Ernst. “Maar dat is tot op heden niet gelukt,” reageert de gedeputeerde. “Bovendien hoort het harde geluid juist bij races. Anders is het net een disco zonder boxen.” In Den Helder zou het volume hoger kunnen dan in Zandvoort, zodat Formule-1 races mogelijk zijn.
Toch noemt Ernst de haalbaarheid van een verhuizing uiterst onzeker. Vooral vanwege de hoge veiligheidseisen van de autosportfederatie FIA die enorme investeringen met zich meebrengen, weet hij.Hooijmaijer trekt nog geen conlusies: “Ik zeg niet op voorhand dat het circuit verhuist, maar het voortbestaan ervan is een verantwoordelijkheid van de provincie.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels