nieuws

Bouwbedrijf Salver da waarschuwt voor een overkill aan geclust erde contracten

bouwbreed

De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft het onderhoud van haar rijksgebouwen zoveel mogelijk geclusterd in percelen waarin de dienst met één aannemer werkt.

Bouwbedrijf Salverda heeft bijvoorbeeld het onderhoud van meer dan 125 rijksgebouwen in Overijssel, Gelderland en Flevoland in zijn portefeuille. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) is van plan de mate van clustering van contracten in de bouw zoveel mogelijk tegen te gaan. Salverda, een middenbedrijf, heeft daar geen problemen mee.
Het onderhoud aan rijksgebouwen in Nederland is zowel geografisch als qua gebouwfunctie gebundeld in contracten. Het contract met Salverda was geclusterd in vijf percelen die het bedrijf per perceel heeft aangenomen. Elk bedrijf heeft de mogelijkheid per perceel mee te dingen.
De minister wil samenvoeging van contracten zoveel mogelijk vermijden, omdat in haar ogen het midden- en kleinbedrijf geen eerlijke kans krijgt om mee te dingen. Hoewel Salverda zelf dus een geclusterd contract uitvoert, volgt het Gelderse bouwbedrijf, dat tot de bovenlaag van het midden- en kleinbedrijf behoort, de visie van de minister. “Het aantal individuele percelen dat in een contract wordt aangenomen, varieert met de capaciteit van een bedrijf”, legt uitvoerder Harry van Ommen van Salverda uit.

Onderhoud

Salverda is sinds drie jaar bezig met het onderhoud van de rijksgebouwen in de drie provincies. Het Gelderse bouwbedrijf kwam prijstechnisch als beste uit de bus (de laagste prijs) bij de Europese aanbesteding. Het onderhoud aan de gebouwen, zoals Paleis het Loo, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Kröller Möller museum, de Belastingdiensten en de penitentiaire inrichtingen, behelst het oplossen van kleinschalige bouwkundige storingen. Zoals bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk van deuren, ruiten, deuren, dakgoten, lekkages, schilderwerk en riolering. Elk werk mag niet meer dan 1500 euro bedragen. Komt het bedrag erboven – wat volgens Van Ommen zelden gebeurt – dan kan Salverda worden gevraagd een offerte uit te schrijven aan de RGD. Als de RGD het aangeboden bedrag te hoog vindt, kan de dienst een ander bedrijf het werk laten uitvoeren.
De hamvraag is: sluit je hiermee de kleinere bedrijven niet uit voor potentiële opdrachten? Van Ommen vindt van niet. “Iedere aannemer heeft de kans zich voor de tender in te schrijven en na vier jaar krijgt men die kans weer. Het onderhoud aan meer dan 125 rijksgebouwen vergt een omvangrijke, flexibel ingestelde organisatie. Dat is met alle respect niet voor een klein bedrijf weggelegd. Dagelijks is Salverda druk om onderhoudsstoringen te verhelpen aan de gebouwen. Er moet à la minute een onderhoudsploeg klaar staan; de Rijkgebouwendienst eist van ons om binnen twaalf uur urgente storingen verholpen te hebben”.
Bij Salverda is een continue onderhoudsploeg van vier mensen inzetbaar. Tijdens de heftige januaristorm van vorig jaar waren er meer ‘handen’ nodig. “Dan kunnen we vanuit het bedrijf capaciteit vrijmaken om calamiteiten op te lossen. Bijvoorbeeld dat een uitvoerder dan tijdelijk wordt overgeheveld naar deze onderhoudsploeg. Wij hebben die mogelijkheden”, geeft Van Ommen de waarde van een omvangrijkere organisatie aan.

Aanspreekpunt

Volgens de uitvoerder vinden de RGD en de gebruiker van de rijksgebouwen het prettig om in dit geval met één aannemer te werken. “Beide partijen hebben met één aanspreekpunt te maken. Wij zijn bekend bij de RGD en dat werkt veel vlotter dan als je voor elk project weer met een andere partij te maken hebt. Er is een betrouwbare en degelijke werkrelatie ontstaan.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels