nieuws

Eurlings zet Kamer tegen de muur om tunnel bij Hattem

bouwbreed

De Tweede Kamer is dinsdag het mes op de keel gezet door verkeersminister Eurlings in het debat over de tunnel bij Hattem. Eurlings vroeg om een definitieve uitspraak tegen de brug, anders zou de Staat een schadeclaim aan de broek krijgen van de aannemer. De Kamer ging om.

Eurlings had de aannemer gevraagd nog tot 14 september te wachten omdat hij de dag ervoor een Kamerdebat had met de Kamer. Op het moment dat de SP en de SGP aangaven nog wel te voelen voor een extra debat later in de week, kwam Eurlings met dit verhaal. “De aannemer wil duidelijkheid. Daarom wil ik dat de Kamer zich nu definitief uitspreekt”, zei de minister.
Een deel van de fracties voelde zich erg ongemakkelijk bij deze actie. “Ik voel me ernstig tegen de politieke muur gezet”, gaf Emile Roemer van de SP aan. Zijn collega Van der Staaij (SGP) en Samson (PvdA) kregen hetzelfde gevoel. “Ik baal van deze politieke druk. Dit ontneemt mij de kans om goede argumenten te zoeken”, zei Roemer. Eurlings kreeg uiteindelijk wel zijn zin. Het CDA en de PvdA waren sowieso omgepraat omdat er goede argumenten op tafel kwamen, vonden zij. Er zou te veel vertraging ontstaan als toch voor een tunnel werd gekozen. Ook zou het te veel kosten. De SP zag die argumenten ook en ging schoorvoetend akkoord. De VVD had CDA-Kamerlid Ger Koopmans fiat gegeven om tegen de tunnel te stemmen. Het Kamerlid Paul de Krom was afwezig door de Ver donk-affaire.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels