nieuws

Watergedragen verven

bouwbreed Premium

Watergedragen verven

Watergedragen verven
In het artikel ‘Bouw blijft zwaar, vies en gevaarlijk’, Cobouw 28 november (nummer 221) lees ik dat 90 procent van de schilders traditioneel veel last heeft van schadelijke stoffen. Dit lijkt mij overdreven. Het gebruik van oplosmiddelen is natuurlijk altijd gevaarlijk en dat was vroeger ook al zo. Maar enkel de grootste knoeiers kijken nergens naar en dat is niet veranderd. Wat je ze ook leert of waar je ze ook mee confronteert, ze doen toch wat ze zelf vinden en denken niet na over eventuele gevolgen. In het kader van de veiligheid en de werkbaarheid wil ik graag iets kwijt over de watergedragen verven. Met ingang van 2000 schilderen wij ermee en vanaf dat moment is er voor ons als bedrijf geen droog brood meer te verdienen in de nieuwbouw. Want deze verven drogen niet bij te lage temperatuur of te hoge luchtvochtigheid. Als er water op de onderdorpel staat, lost de verf op, terwijl deze soms al 2 à 3 dagen droog is. Dit herstelwerk betaalt de aannemer niet. Dus draaien wij daar als bedrijf voor op. Overigens lezen wij over watergedragen verf – waar geen oplosmiddel in zit – nooit iets in de vak- of dagbladen. Bijvoorbeeld dat schilders niet tegen deze verven kunnen. Zij klagen over een droge mond, misselijkheid, huiduitslag, geïrriteerde ogen. Zelfs de klacht dat je na het toepassen van watergedragen verven minder gaat zien, komt voor. Wij hebben recentelijk een binnenklus gedaan in een woonhuis. Van de bewoner kreeg ik te horen dat hij last had van geïrriteerde ogen, huiduitslag en misselijkheid. Ook onze werknemer klaagde hierover. En dan te bedenken dat wij nog nooit problemen hebben gehad met synthetische verven voor binnen en buiten, laat staan klachten van klanten. Inmiddels hebben wij al het nieuwbouw schilderwerk afgezegd, want wij kunnen niets meer verdienen met de watergedragen verfproducten. Kortom, mijns inziens wordt er veel te weinig naar buiten gebracht over de voor- en nadelen van watergedragen producten. Deze producten kosten ons veel geld, werk wat dikwijls over moet. Een voordeel van watergedragen verven is dat je bij de juiste temperatuur meerdere lagen op 1 dag kunt aanbrengen. Maar er zijn meer na- dan voordelen: productiekosten zijn veel hoger, materiaal is duurder, de verwerking duurt veel langer. Daarbij is het dekkend vermogen slecht en is het schilderwerk na oplevering niet schoon te houden. Bovendien is het schuren van watergedragen verven levensgevaarlijk voor degenen die geen goedgekeurd stofmasker dragen. De acrylaat stofdelen worden namelijk niet afgebroken door het menselijk lichaam, dus blijven deze delen net als asbest in je longen zitten met mogelijk kanker als gevolg. En wie is er dan dan aansprakelijk? Ze zullen wel naar de werkgever kijken, want die is meestal de sigaar.

Reageer op dit artikel