nieuws

VEH boycot ‘dubieuze’ energielabel

bouwbreed Premium

Den Haag – De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de invoering van het verplichte energielabel voor koopwoningen op 1 januari 2008 wordt opgeschort. Het label is nog niet betrouwbaar, zegt Eigen Huis.

De vereniging raadt de bijna 700.000 leden af om het label aan te vragen. “Hoewel het label per 1 januari aanstaande verplicht is, zijn er geen sancties als koper en verkoper het label negeren.”, aldus Eigen Huis gisteren in een verklaring.
Het energielabel, dat vanaf 1 januari bij een transactie van een huis moet worden getoond door de verkopende partij, is volgens Eigen Huis op drie punten niet betrouwbaar. Ten eerste heeft de huiseigenaar onvoldoende zekerheid dat de labeladviseurs deskundig zijn. Volgens Eigen Huis zijn de opleidingseisen voor de adviseurs niet eenduidig en is het zelfs mogelijk dat een gecertificeerd bedrijf dat labels verstrekt een ongeschoolde adviseur op pad stuurt.
Ten tweede kan de huiseigenaar onvoldoende controleren of de keuring vakbekwaam wordt gedaan omdat hij het opnameformulier niet te zien krijgt. “De labeltoekenning blijft daardoor voor consumenten een black box”, aldus Eigen Huis.
En ten derde ontbreekt een deugdelijke klachtenregeling. Zo is het niet bekend waar een huiseigenaar met een klacht moet aankloppen en is er ook geen schaderegeling.

Ongeloofwaardig

Eigen Huis meent dat het label op voorhand niet meer geloofwaardig is als het op deze manier wordt ingevoerd. “Het is onbehoorlijk en onverstandig om onder deze omstandigheden huiseigenaren te verplichten het energielabel aan te vragen”, aldus Eigen Huis.
VROM reageerde gisteren verrast op de boycot van Eigen Huis. Volgens de woordvoerder van verantwoordelijk minister Vogelaar (wonen) komt het signaal van de vereniging totaal onverwacht. Vogelaar wil zo snel mogelijk een overleg met Eigen Huis om over de uitvoeringsproblemen te praten. De minister nam onlangs nog aanvullende maatregelen om het toezicht op de verstrekking van de labels te verbeteren.

Reageer op dit artikel