nieuws

Slotverklik ker houdt groeven damwandprofielen in de gaten

bouwbreed

Een slotverklikker moet aangeven of de slotgroeven van twee damwandprofielen wel goed in elkaar zijn blijven zitten. Nuttige kennis, want een lekkende damwand kan veel problemen opleveren.

Het octrooi van deze week draagt het opschrift ‘Werkwijze voor het vervaardigen van een damwand, alsmede damwandplank daarvoor’. Het gaat over stalen damwandprofielen, die langs de zijranden slotgroeven hebben, waarmee ze zich aaneen kunnen laten rijgen tot een grond- en waterkerende damwand. “Het is van groot belang dat de slotgroeven over de gehele hoogte van de planken met elkaar in samenwerking zijn”, schrijft J. van de Coterlet in zijn octrooiaanvrage, “en de opdrachtgever eist van de uitvoerder van het werk dat deze aantoont dat de planken zijn aangebracht onder handhaving van de samenwerking van de slotgroeven.”
Om die voornamelijk ondergrondse samenwerking in de gaten te kunnen houden zijn zogeheten slotverklikkers bedacht. Bijvoorbeeld een sensor onderaan de slotgroef. De sensor merkt het als de onderkant van het volgende profiel in de buurt komt, en geeft dat via een kabeltje door aan een bovengrondse meetinrichting. Nogal kwetsbaar vindt Van de Coterlet, die op zijn beurt twee andere oplossingen bedacht om “op eenvoudige en betrouwbare wijze na te gaan of de slotgroeven op de gewenste wijze in elkaar grijpen”.

Bout

Bij de eerste oplossing slaat de uitvinder een bout onder in de rechterslotgroef van een damwandprofiel. Het profiel wordt daarna de grond in geheid of getrild. De tweede plank krijgt ook een rechtopstaande, vastgelaste bout in de onderzijde van de rechtergroef. En van de linkergroef wordt aan de onderkant een stukje weggezaagd. De tweede plank wordt daarna met zijn linkergroef op de rechtergroef van de eerste gezet, en vervolgens de grond in gedreven. Als de groeven goed in elkaar blijven grijpen, zal de ingekorte groef van tweede plank uiteindelijk de bout van de eerste plank bereiken. Het raken van deze ‘discontinuïteit’ is bovengronds te zien aan een lichte beweging van de eerste plank. Het verschijnsel treedt niet op als de groeven elkaar onderweg ergens zijn kwijtgeraakt. Deze oplossing is goed bruikbaar als de damwandprofielen even lang zijn. Als de tweede plank korter is dan de eerste werkt het ook, al moet de bout in de eerste plank dan hoger worden vastgezet.
Als de tweede plank langer moet zijn dan de eerste, wordt het lastiger. Hiervoor bedacht de uitvinder een oplossing met uitsteeksels die buiten, maar wel vlakbij de slotgroeven worden vastgezet. Het eerste damwandprofiel krijgt een aangelaste blokkering, het langere tweede profiel een aangelaste aanslagnok. Verder gaat het net als bij de eerder beschreven aanpak: als het tweede profiel de grond wordt ingedreven, veroorzaakt de ontmoeting tussen de aanslagnok en de blokkering een waarneembare trilling in het eerste profiel. Als de plaatsing van de uitsteeksels goed is gekozen, steken de koppen van de profielen op dat moment allebei even ver boven de grond uit.
Van de Cortelet, directeur van Sterk Midden-Nederland en Sterk Heiwerken: “Onze slotverklikker ‘Discontinuïteit’ is een heel eenvoudig systeem, dat is het sterke van dit verhaal. Ze zijn, onder licentie, al in drie projecten gebruikt en ze werkten uitstekend. Daarnaast zijn ze ook nog ongeveer acht keer goedkoper dan de bestaande slotverklikkers.”

Reageer op dit artikel