nieuws

Prefab energieconcept voor grondgebonden woningen

bouwbreed Premium

Betonson ontwikkelde voor grondgebonden woningen een zelfvoorzienend en zelfregulerend prefab energie-totaalconcept dat gebruikmaakt van bodemwarmte. Door de combinatie van betonnen energiepalen en betonkernactivering ontstaat een gesloten systeem. Het energieverbruik is 40 procent lager dan de traditionele cv-ketel met radiatoren.

Betonson brengt het systeem onder de naam WelWonen op de markt. De specialist in prefab beton maakt hiermee betonkernactivering, de techniek die de betonmassa van een gebouw benut om een constante binnentemperatuur te verkrijgen, toegankelijk voor grondgebonden woningen en lage utiliteitsbouw.
“Het gaat om een gesloten systeem dat niet in aanraking komt met het grondwater. Dergelijke lagetemperatuur-energiesystemen zijn er al, maar dan gaat het om installaties die moeten worden geboord en dus vergunningsplichtig zijn. Dit systeem is een duurzaam alternatief waarbij de bodem 100 procent regenereert, volledig zelfvoorzienend en verguningsvrij”, aldus ing. Ed Weenink, productmanager Business Development bij Betonson.
De ontwikkelaar paste het concept – energiepalen in combinatie met klimaatvloeren – voor het eerst toe in Kampen bij een grondgebonden woning met 200 vierkante meter woonoppervlak. Het pilotproject werd de afgelopen twee jaar uitvoerig gemonitord door ingenieursbureau Cauberg-Huygen. Betonson acht de tijd nu rijp voor een opschaling.

Buffer

Het koelen en verwarmen van de woning gebeurt alleen via de eerste verdiepingsvloer die is voorzien van betonkernactivering. Dit in tegenstelling tot veel andere systemen waar de aansturing doorgaans via elke vloer plaatsvindt. “Eén verdiepingsvloer volstaat, omdat het een groot bufferend systeem is. Het wooncomfort is bijzonder hoog, omdat de verticale temperatuurgradiënt met 0,5 K/m uitzonderlijk klein is.”
In de woning heerste zowel in de zomer als in de winter een constante temperatuur van 21 tot 23 graden Celsius. Zelfs tijdens de warme zomer van 2006 voldeed het pilotproject ruimschoots aan de zogeheten Zon Toetreding Woningen-rekenmodule volgens de epc-norm.
Slechts 35 uur werd de temperatuur van 25 graden binnenshuis gehaald terwijl jaarlijks 250 uur is toegestaan.
Het duurzame concept werkt met een warmtepomp. In de winter wordt via de energiepalen water van 4 graden opgewarmd tot 8 graden Celsius; zomers gaat het er met 12 graden in en 16 graden uit. Uit de metingen blijkt dat de warmtepomp jaarlijks 1300 uur draait. “Door de combinatie van energiepalen, een klimaatvloer en warmtepomp is het energieverbruik uiteindelijk 30 tot 40 procent lager dan een traditionele cv-ketel met radiatoren.”
De epc is met dit WelWonen-concept nagenoeg gehalveerd van 0,8 naar 0,48. “We zijn nu bezig om het systeem energieneutraal te maken. Dat is mogelijk door het te verfijnen met bijvoorbeeld luchtsystemen of de toepassing van een energiedak.” Het systeem leidt tevens tot een CO2-reductie van 40 procent.

Tweede generatie

Bij het systeem past de betonspecialist zogeheten energie(funde­rings)palen toe die de (constante) bodemtemperatuur absorberen en die vervolgens doorgeven aan het ingebouwde circulatiesysteem in de vloeren.
Deze prefab betonnen palen zijn voorzien van een kunststof element waardoorheen het verwarmde of gekoelde water stroomt. Weenink spreekt van de tweede generatie energiepalen. Deze palen hebben namelijk een hogere opbrengst; door de kenmerkende minuscule kanalen onttrekken ze optimaal energie.”
De warmteopbrengst bedraagt 30 watt per strekkende meter; aan koude is dat 40 watt per strekkende meter. Dat is circa een derde meer dan de vorige generatie palen.
Daarbij is het prefab systeem ook eenvoudig te monteren. Weenink: “Dit is een lowtech-systeem dat makkelijk in het bouwproces is te integreren. Als een paal exact op hoogte wordt geheid, is het een kwestie van plug and play. Installatietechnisch gezien vergt het minder handjes en weinig onderhoud.” De meerkosten van het systeem verdienen zich volgens Weenink binnen vijf jaar terug.

Reageer op dit artikel