nieuws

Onderhoud lijdt onder lastenverzwaringen

bouwbreed Premium

Fosag-voorzitter Jan van Walsem luidt de noodklok over de aanhoudende lastenverzwaringen van het kabinet. De schilders- en onderhoudsbranche heeft daar last van.

De bestedingsruimte van particuliere opdrachtgevers voor schilderwerk en onderhoud loopt in 2008 terug. De conjunctuurmeting van de Fosag geeft dan ook aan dat de werkgevers in de branche het komend jaar weinig optimistisch zijn. Zij verwachten een daling van de investeringen, liet Van Walsem weten op het jaarcongres van de branche-organisatie.
“De burger wordt steeds armer en de overheid steeds rijker. Fosag heeft de afgelopen jaren de collectieve lastendruk voor de schildersbedrijfstak verlaagd. Maar nu gaat het kabinet de lastendruk voor de burgers juist drastisch verhogen. Daarom luiden we de noodklok om particuliere opdrachtgevers in staat te stellen ook in 2008 onderhoud aan hun kostbare vastgoed te laten uitvoeren”, aldus het voormalige Tweede Kamerlid. Van Walsem kondigde verder drie initiatieven aan op het gebied van maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid. “Zonder schilders geen duurzaamheid. Dat maken we in het vastgoedonderhoud voortdurend waar door de levensduur van woningen en gebouwen te waarborgen. Vanuit duurzaamheid als basis van onze activiteiten introduceren wij in 2008 een eigen checklist voor maatschappelijk verantwoorde bedrijfsprocessen en een gedragscode die vastlegt welke bijdrage aan duurzaamheid wordt geleverd.”

Milieubarometer

Een op schildersbedrijven toegesneden milieubarometer wordt geïntroduceerd. Die maakt de milieuwinst zichtbaar die optreedt als schildersbedrijven door particulieren worden ingeschakeld. Bedrijven gaan in de milieuvisie van de Fosag nu eenmaal zorgvuldiger om met verf en klein materiaal als kwasten en schoonmaakmiddelen. Particulieren gaan in de afvalfase nog wel eens slordig met die spullen om.

Reageer op dit artikel