nieuws

NCC zet prefab bouwproject stil

bouwbreed Premium

Het Zweedse NCC stopt met de activiteiten op het gebied van prefab appartementen. Volgens het bouwconcern heeft het in 2002 gelanceerde project niet de kostenbesparingen met zich meegebracht waarop was gerekend. De twee montagefabrieken in Hallstahammar en Solna worden gesloten, waardoor 200 arbeidsplaatsen vervallen. “De opzet was om de bouwkosten van appartementencomplexen radicaal te verlagen, maar naar ons oordeel is dat niet mogelijk gebleken. Het is moeilijker en vergt meer tijd en investeringen dan waarvan we waren uitgegaan,” licht concernchef Olle Ehrlén toe. Het door het bedrijf ontwikkelde en deels gepatenteerde prefab systeem met de naam NCC Komplett heeft naar de mening van Ehrlén niettemin belangrijke inzichten en ervaring opgeleverd inzake industriële woningbouw. “Dat was belangrijk voor NCC en voor de hele bouwbranche.” De opdrachten die al zijn binnengehaald worden nog wel uitgevoerd. Het gaat daarbij 300 appartementen verdeeld over 16 flatcomplexen.

Het Zweedse NCC stopt met de activiteiten op het gebied van prefab appartementen. Volgens het bouwconcern heeft het in 2002 gelanceerde project niet de kostenbesparingen met zich meegebracht waarop was gerekend. De twee montagefabrieken in Hallstahammar en Solna worden gesloten, waardoor 200 arbeidsplaatsen vervallen. “De opzet was om de bouwkosten van appartementencomplexen radicaal te verlagen, maar naar ons oordeel is dat niet mogelijk gebleken. Het is moeilijker en vergt meer tijd en investeringen dan waarvan we waren uitgegaan,” licht concernchef Olle Ehrlén toe. Het door het bedrijf ontwikkelde en deels gepatenteerde prefab systeem met de naam NCC Komplett heeft naar de mening van Ehrlén niettemin belangrijke inzichten en ervaring opgeleverd inzake industriële woningbouw. “Dat was belangrijk voor NCC en voor de hele bouwbranche.” De opdrachten die al zijn binnengehaald worden nog wel uitgevoerd. Het gaat daarbij 300 appartementen verdeeld over 16 flatcomplexen.

Reageer op dit artikel