nieuws

Lek bouwput Rotterdam veel dieper

bouwbreed Premium

Het lek in de diepwand van het metrostation bij Rotterdam CS is grotendeels gedicht. Maar nog altijd zijn bouwers en nutsbedrijven dag en nacht in touw.

De hoofdwandelroute dwars door het enorme bouwterrein is afgesloten en omgelegd, een barse politieagent stuurt iedereen weg. “Dit is het meest kritieke moment in het werk. Met die enorme satéprikker die je daar ziet, proberen we de grond gecontroleerd in elkaar te laten zakken”, vertelt omgevingsmanager Joop Jansen (Gemeentewerken Rotterdam) woensdag rond het middaguur. Midden voor de ingang van het Groothandelsgebouw trilt een heistelling een damwandplank in de grond en trekt hem er weer uit. Het versneld opwekken van de zetting van de grond moet het mogelijk maken het gat te dichten dat langs de damwand is ontstaan. De holte moet fors zijn; van maandag tot woensdagochtend stroomde naar schatting 100 kuub grondwater per uur de bouwkuip in.
Het opborrelende water werd maandag ontdekt toen op -14 meter materieel werd ingehesen om schroefinjectiepalen aan te brengen onder de bestaande metrobuis. Bouwer Haverkort Voormolen liet maandag direct twee 600 tons kranen aanrukken om met grote hoeveelheden big bags en damwandschotten de watervloed te stoppen. Pas anderhalve dag later werd duidelijk dat de verticale scheur tussen twee diepwandpanelen veel dieper moest zitten dan gedacht. Na in kaart brengen van de grondwaterstromen – waarvoor 250 meetpunten aanwezig zijn – concludeerden geotechnici dat het probleem moest zitten tussen de holocene grondlaag en het pleistocene zand op -27 meter.
Janssen: “We hebben eerst van binnenuit aangevallen en toen bovenbelasting aangebracht. Je moet een beheersbare naad hebben om te kunnen injecteren.”

Gel

De buitendruk is weggenomen door het aanbrengen van twee bronneringen om grondwater weg te pompen. Een injectiemachine pompte vervolgens een gel in de tussenliggende ruimte die bij aanraking met water razendsnel uitzet. In de nacht van woensdag op donderdag zijn als het goed is alle nutsleidingen gecontroleerd, is het enorme gat gedicht met vers zand en zijn langs het Groothandelsgebouw sonderingen uitgevoerd om de grond te controleren.
Het blijft gissen naar de oorzaak van het probleem. Krimpspanningen door de lage temperatuur kunnen een rol spelen, maar de vraag is waarom dat juist hier tot een scheur leidt. Het lek bevindt zich bij het tweede paneel vanaf een hoek in de diepwand. Jansen: “Een hoekpaneel is stijver dan andere. Maar er kan ook een zwak punt hebben gezeten door een grindnest of doordat bij storten van de diepwand grond in de schacht is gevallen.” Jansen hoopt dat het probleem voor de kerst volledig is verholpen.

Reageer op dit artikel