nieuws

Lafarge sterker in Arabische landen

bouwbreed Premium

Parijs – Lafarge koopt voor 8,8 miljard euro zijn Egyptische concurrent Orascom Cement. Dankzij de overname versterkt het grootste bouwstoffenconcern zijn positie drastisch in de Arabische landen.

Met de aankoop komen de groeiplannen van Lafarge in een stroomversnelling. De capaciteit om cement te produceren neemt in 2010 toe tot 260 miljoen ton. Uit synergie wordt vanaf 2010 een financieel gewin verwacht van jaarlijks 150 miljoen euro.
Orascom is marktleider in zowel Egypte en Algerije als de Verenigde Arabische Emiraten en Irak. Ook is het bedrijf actief in landen als Zuid-Afrika, Nigeria, Pakistan en Noord-Korea. Vergeleken met het Franse concern Lafarge bestaat geografisch weinig overlap.
Orascom beschikt over een capaciteit van 35 miljoen ton. Diverse locaties worden momenteel onderhanden genomen om in 2010 de jaarproductie naar het niveau te tillen van 45 miljoen ton. De transactie wordt grotendeels gefinancierd uit kredieten.
Lafarge neemt 1,4 miljard aan schulden over van Orascom. Daar bovenop vloeit 2,8 miljard euro in nieuwe aandelen naar Orascoms topman Nassef Sawiris.
De Egyptische zakenman neemt plaats in Lafarges raad van bestuur.

Reageer op dit artikel