nieuws

Groeiend draagvlak voor brandveilige detaillering

bouwbreed Premium

Over enige tijd is de brander geen vertrouwd gezicht meer bij de applicatie van brandgevaarlijke dakdetails. Het merendeel van de dakdekkers in Nederland schakelt over op brandveilig detailleren, zo verwacht productmanager Erik Steegman van Phoenix Benelux.

De producent van Resitrix EPDM-dakbanen die is gevestigd in Heiloo, heeft het thema brandveilig detailleren al jaren hoog in het vaandel staan. Op de in november gehouden Nationale Dakendag signaleerde Steegman, dat er een groot draagvlak is voor het opvolgen van de nieuwe NEN-norm 6050 die in 2008 van kracht zal worden. In de NEN-norm wordt brandveilig detailleren van dakdetails als ‘stand der techniek’ vastgesteld. Dit betekent dat er geen open vuur meer gebruikt mag worden bij het waterdicht maken bij dakopstanden.
Eerst zijn afschermende, brandveilige maatregelen bij dakranden en dakdoorvoeren noodzakelijk voordat de brander zijn werk weer mag doen. In de dakopstand en over een breedte van 750 millimeter uit de gevel mag alleen een föhn worden gehanteerd. In de nieuwe normering mag het grote vlak wel met open vuur worden gedekt.

Brandgevaarlijk

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de dakbranden ontstaat bij de gevelopstand, dakranden en het dakdetail. Overigens valt het ontstaan van branden niet altijd toe te schrijven aan een slechte verwerkingsmethode.
Boosdoeners zijn ook de brandgevaarlijke materialen achter de gevel, zoals houten regels en verschillende brandbare foliematerialen.

Snelle adaptie

Dat zo snel het gros van de dakdekkers de NEN-normering wil hanteren, verrast Steegman enigszins. “Toen de invoering van de NEN-norm werd aangekondigd, was men erg sceptisch. De doorsnee dakdekker stelde toen dat er gewoon minder brandbare materialen in de gevel van de woningen moesten worden toegepast.
De dakdekkers gingen ervan uit dat zij veilig werkten. Bedrijven waren angstig voor die concurrent die op de oude voet verder zou gaan en het werk goedkoper kon aanbieden, waardoor ze een opdracht verloren.
Desondanks heeft de promotie van Dakmerk en Vebidak ervoor gezorgd dat professionele dakdekkers de verantwoordelijkheid hebben opgepakt en volgens de moderne stand der techniek in de NEN-norm (gaan) werken; uiteraard enkelingen daargelaten”.

Dakbanen getest op aanhechting

Phoenix Benelux uit Heiloo heeft een rapport opgesteld over de werkwijze van het aanbrengen van hechting van zijn materiaal met een duurzame bewezen aanhechting op bitumineuze ondergronden. De meeste dakbanen van bitumineuze producenten zijn getest, waarna het ingenieursbureau BDA een rapport ‘brandveilig detailleren van bitumen dakbedekkingsystemen met Resitrix SK’ heeft samengesteld. De gehele markt kan daar kennis van nemen.
Het bedrijf bepleit al jarenlang het brandveilig detailleren van volledige EPDM-daken.
De naden van Resitrix-dakbanen of de details bij gewapende EPDM-membranen worden al ruim 30 jaar volledig gelast met hete lucht. Het merendeel van de dakdekkers werkt echter nog veel met de goedkopere bitumineuze dakbedekking. Volgens Steegman levert dat in de praktijk nogal eens problemen op: “De stroken zijn moeilijk verwerkbaar bij lage temperatuurswisselingen of hoge luchtvochtigheid. Bovendien worden dubbele stroken toegepast waarin makkelijker vocht kan sluiten. Daarom kunnen dakdekkers naar andere oplossingen gaan zoeken”.
De zelfklevende laag aan de onderkant van Resitrix SK heeft volgens Steegman veel minder hinder van temperatuurwisselingen, omdat de samenstelling van de dakbanen bestaat uit 70 procent SBS en voor 30 procent uit bitumen. Die verhouding ligt bij een zelfklevende bitumineuze dakbedekking anders. Daarbij wordt Resitrix SK als éénlaagse bedekking aangebracht in lange lengte.

Reageer op dit artikel