nieuws

Friese gemeente Stiens krijgt ‘ovonde’

bouwbreed Premium

Bij de gemeente Stiens wil de provincie Friesland een ovonde aanleggen, een ovalen rotonde. Hij moet komen op het kruispunt van de doorgaande weg Leeuwarden-Holwerd. Het voordeel ervan is dat het verkeer in de hoofdrichting sneller doorstroomt, omdat er geen tweede afslag hoeft te worden genomen. Ook is het veiliger voor overstekende fietsers. Bovendien is er geen dode hoek bij vrachtauto’s die de ovonde naderen, wat bij rotondes vaak wel het geval is. Voor de provincie is de ovonde een experiment. Zowel voor als na de aanleg worden metingen verricht.

Bij de gemeente Stiens wil de provincie Friesland een ovonde aanleggen, een ovalen rotonde. Hij moet komen op het kruispunt van de doorgaande weg Leeuwarden-Holwerd. Het voordeel ervan is dat het verkeer in de hoofdrichting sneller doorstroomt, omdat er geen tweede afslag hoeft te worden genomen. Ook is het veiliger voor overstekende fietsers. Bovendien is er geen dode hoek bij vrachtauto’s die de ovonde naderen, wat bij rotondes vaak wel het geval is. Voor de provincie is de ovonde een experiment. Zowel voor als na de aanleg worden metingen verricht.

Reageer op dit artikel