nieuws

Experimenteereiland

bouwbreed Premium

Een polder voor de Hollandse kust in de Noordzee? Dé oplossing voor het ruimtegebrek in de Randstad? Nogal wat mensen reageerden sceptisch op de door de Tweede Kamer omarmde motie van CDA-Kamerlid Joop Atsma waarin wordt gevraagd de mogelijkheid van zo’n kunstmatig eiland te ‘verkennen’. Waarom niet liever gebruik gemaakt van de in Noord-Nederland nog volop aanwezige ruimte, luidde menig reactie.

Een polder voor de Hollandse kust in de Noordzee? Dé oplossing voor het ruimtegebrek in de Randstad? Nogal wat mensen reageerden sceptisch op de door de Tweede Kamer omarmde motie van CDA-Kamerlid Joop Atsma waarin wordt gevraagd de mogelijkheid van zo’n kunstmatig eiland te ‘verkennen’. Waarom niet liever gebruik gemaakt van de in Noord-Nederland nog volop aanwezige ruimte, luidde menig reactie.
Los van het feit dat Atsma’s voorstel mogelijk is ingegeven om zijn eigen woonplaats in het nog rustige Friesland te vrijwaren van hordes volksverhuizende Hollanders, kan ik mij zulke reacties wel indenken. Zeker als je ziet hoe vrijblijvend het wordt gebracht en al helemaal als je ziet hoe anderen er mee aan de haal gaan.
Neem het Innovatieplatform onder leiding van Jan-Peter Balkenende. Twee jaar geleden nog het mikpunt van kritiek vanwege gebrek aan resultaat. Het troetelkind van de premier kreeg dit voorjaar niettemin de kans op een doorstart met sterke bezetting: een cast met onder andere drie ministers en zeven leden uit het bedrijfsleven. Het platform besloot onlangs als eerste zichtbare wapenfeit om volgend jaar januari een creatieve bijeenkomst te beleggen om in één dag ‘alle haken en ogen op te lossen’ rond een kunstmatig eiland op zee. Weliswaar een besloten vergadering – burgers mogen meedenken via een website – maar wel een multidisciplinaire brainstorm mét ingenieurs, projectontwikkelaars, baggeraars, wetenschappers, ngo-ers en financiers.
Atsma kan tevreden zijn. Of toch niet? Want bedoelt hij wel hetzelfde als het platform? Dat valt te bezien.
De Innovatieclub spreekt namelijk cryptisch over een ‘experimenteereiland’. Een eiland – voor de beeldvorming in de vorm van een tulp – waar de watersector en de duurzaamheid nastrevende energietransitiesector ‘dringend behoefte’ aan zouden hebben. Een project dat ruimte biedt om ‘straks antwoorden te hebben op bijvoorbeeld klimaatverandering, ecologie en economie’.
Onverwacht is deze insteek van het platform bij nadere beschouwing niet. Zeker niet als erbij wordt vermeld dat één van de trekkers van de bijeenkomst in januari platformlid prof. Suzanne Hulscher is. Deze waterexpert aan gene zijde van Nederland (TU Twente) kent de Noordzee namelijk ‘op haar duimpje’. Enkele jaren geleden won zij de Minerva prijs van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie voor haar studie naar het ontstaan van zandgolven en zandbanken op de bodem van de Noordzee. Wat nog van pas kan komen bij de aanleg van zo’n proefpolder.
Maar los van dat al: wat wordt het nu? Een laboratoriumeiland op volle zee van het type Hulscher waar deskundigen naar hartelust kunnen experimenteren met onvermoede doch broodnodige innovaties?
Of wordt het een Atsma-polder met een tweede Schiphol waar tienduizenden Vinex-stedelingen klagen over de zenuwslopende combinatie van vlieg-tuiglawaai met het onophoudelijk geluid van branding, schreeuwmeeuwen en zeewind? Een beetje duidelijkheid zou welkom zijn.

Reageer op dit artikel