nieuws

Bouw ziekenhuizen kan veel efficiënter

bouwbreed Premium

Op de bouw van ziekenhuizen kan veel tijd en geld worden bespaard. Daarvoor moet het principe worden losgelaten dat alle functies in één en hetzelfde gebouw thuishoren.

“Het is veel efficiënter om drie verschillende gebouwen neer te zetten. Eén voor de hightech-afdelingen zoals laboratoria en operatiekamers, één voor de verpleging en één voor de administratie”, meent Gerrit-Jan van Zoelen, directeur van het Vlietland Ziekenhuis voor Schiedam en Vlaardingen.
Het huidige systeem kost volgens hem onnodig veel geld. Als de werkomgeving van een van de drie hoofdfuncties is verouderd, moet dikwijls een heel nieuw ziekenhuis worden gebouwd. In het huidige systeem ontwerpt één architect een gebouw met drie totaal verschillende functies. Van Zoelen vindt dat onlogisch. “Het is veel simpeler om bijvoorbeeld het beddenhuis door Van der Valk te laten neerzetten en het technische gebouw door een bedrijf dat verstand heeft van hightech. Nu kan je de kantoren, die zijn ondergebracht in het ziekenhuis, pas gebruiken als het hele pand is opgeleverd. Dat kost zeker twee jaar. Met een apart kantoorgebouw ben je in vijftien maanden klaar.”

Kopzorgen

Gescheiden bouwen bespaart ziekenhuisdirecties ook veel kopzorgen. “Er zijn bouwkundig specialisten die honderd keer beter kunnen nadenken over beddenhuizen, kantoren en hightech-gebouwen dan een ziekenhuisdirecteur.”
Van Zoelen reageert met zijn uitspraken op een rapport van het College Bouw Zorginstellingen, dat onlangs een onderzoek publiceerde naar de funderingsproblemen van het in aanbouw zijnde nieuwe Vlietland Ziekenhuis. De eerste plannen voor dit project ontstonden in 1991, de oplevering gebeurt volgend jaar. Zeventien jaar bouwen aan een ziekenhuis. Dat is belachelijk, oordeelt Van Zoelen.

Reageer op dit artikel