nieuws

Aantal vac atures in bouw sterk gedaald

bouwbreed

Na een stijging vorige maand met 54 punten is het aantal vacatures in de sector ‘bouw en grondstofwinning’ in november weer sterk gedaald, met 58 punten. Dit blijkt uit de cijfers van de Monster Employment Index, de barometer van de online arbeidsmarkt.

De Monster Employment Index meet de groei van het online vacatureaanbod op basis van ruim driehonderd Nederlandse websites (vacature- en bedrijvensites). De aankomende winterperiode zou een reden kunnen zijn voor het afnemende aantal vacatures in de bouwsector, vermoedt Monsterboard.nl. De bouwindex heeft sinds februari 2006 niet zo laag gestaan. Vooral in de subcategorie ‘installatiebouw’ nam het aantal vacatures af. De grootste groei was te zien in ‘productie van olie, gas, water, licht’. De ‘civiele bouw’ groeide ook, maar heel licht. Vanaf november 2006 is de totale bouwindex met 48 punten gedaald; vanaf januari 2007 met 37 punten.
De daling van de sector ‘bouw en grondstofwinning’ gold niet voor de noordelijke provincies. Er waren stijgingen te zien in Groningen en Friesland. Drenthe bleef gelijk ten opzichte van vorige maand. Deze drie provincies stegen vorige maand ook, maar wel het minst hard van allemaal. De grootste daling was te zien in Gelderland, Utrecht en Limburg.

Duitsland

De bouwindex groeide wel in Duitsland (+3) en Groot-Brittannië (+13). In Frankrijk (-3) en Zweden daalde hij eveneens. De totale Europese bouwindex gemeten over deze vijf landen steeg net als vorige maand met 3 punten.
Ondanks de lichte daling (-2) staat de Monster Employment Index nog steeds boven de magische 200-puntengrens die vorige maand is bereikt: een verdubbeling ten opzichte van het begin van de meting in mei 2005. Na vorige maand nog fors te zijn gedaald, was de index voor banen in de human resources in november met 12 punten de grootste stijger.
Ook de index voor techniek (+9), juridische sector (+7) en transport 0x26 logistiek (+6) groeide in november. De transportsector is na een flinke daling weer langzaam aan het opkrabbelen en ook de vraag naar technici neemt de laatste maanden weer toe.
De afnemende Index in november was dus voornamelijk het gevolg van de daling van vacatures in de bouw. Ook binnen de industrie (-25), de overheid (-12) en horeca (-7) nam de vraag naar personeel in november af.

Reageer op dit artikel