nieuws

Verdachte Ballast-zaak eerder fout

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft Peter F., de vermeende oplichter van het bouwbedrijf, jaren geleden aangenomen terwijl hij net was ontslagen bij Romein Beton wegens vermoeden van fraude.

Dat melden meerdere (oud-)directeuren en bestuurders uit de betonsector. Zij noemen het ongelooflijk dat Ballast Nedam destijds F. heeft aangetrokken terwijl hij door de betonbedrijven besmet was verklaard.
“Ballast Nedam moet van het verleden van F. hebben geweten”, zegt een oud-bestuurder van de BFBN, de brancheorganisatie van de betonproductenindustrie. “Iedereen wist het. En anders was één belletje naar de BFBN genoeg geweest.”
F. moet donderdag voor de Groningse rechtbank verschijnen. Hij wordt ervan verdacht Ballast Nedam voor miljoenen euro’s te hebben opgelicht door bij de aan- en verkoop van bedrijven provisies in eigen zak te steken.
Behalve de voormalige directeur van de divisie Industrie en Toelevering van Ballast Nedam zijn ook twee van zijn handlangers gedagvaard. Justitie beschuldigt ook hen van oplichting, verduistering en deelname aan een criminele organisatie.

Antecedenten

Ballast Nedam wilde gisteren niet aangeven of destijds de antecedenten van F. zijn gecheckt. Ook over de omvang van de fraude zwijgt het bouwbedrijf. “Wij vinden dat we tot nu toe erg open zijn geweest over deze kwestie”, zegt woordvoerder Adrie van Kessel. “Maar concrete cijfers geven we niet.”
De aannemer heeft zich gevoegd in de strafzaak tegen F. De rechtszaak begint donderdag met een zogenoemde regiezitting bij de meervoudige kamer van de Groningse rechtbank.
De aannemer probeert ook via de civiele weg de verdwenen miljoenen terug te krijgen. In een eerder stadium kende de rechter Ballast Nedam al een bedrag van 2 miljoen euro toe. Volgens Van Kessel betreft dat een voorschot. “De civiele zaak loopt nog.”
> economie 7

Reageer op dit artikel