nieuws

Stromingsdeler bestrijdt legionella

bouwbreed Premium

Genomineerd voor de VSK-Award: de KHS Venturi-stromingsdeler van Kemper. De fabrikant belooft met dit product dat uit elke kraan schoon en veilig drinkwater komt.

Het voorkomt dat water stil staat in collectieve installaties; stagnatie bevordert namelijk de groei van micro-organismen in het water en bederft de kwaliteit. Kemper ontwikkelde het voor nieuwe systemen maar met wat aanpassingen kan het soms ook in bestaande installaties worden gebruikt.
Het ‘hygiënesysteem’ laat het water automatisch doorstromen; zonder hulpenergie en zonder ingewikkelde constructies, maar wel met speciale ventielen die het drukverlies zo klein mogelijk houden. Door het stromende water ontstaat minder aanslag op de binnenkant van de buizen; door de stroming warmt de omgevingstemperatuur het water ook minder snel op.
En daarmee verkleint de kans op bijvoorbeeld een legionellabesmetting. Het technische principe gaat uit van de venturi-straalpijp en genereert door een vernauwing een klein drukverschil.
Dat verschil zorgt ervoor dat pakweg 5 tot 10 procent van de totale waterhoeveelheid door de leidingen in bijvoorbeeld de badkamer stroomt. Aan de andere kant van de straalbuis mengt dit water zich weer met de hoofdstroom. Kemper levert zijn inzending voor de VSK-Award als op- en inbouwvariant.

Reageer op dit artikel