nieuws

Stille vergadering bevordert innovatie

bouwbreed Premium

Oeverloze discussies staan innovaties van introverte werknemers in de weg. Remedie? Nadenken in stilte, al is het maar even. Dat is de belangrijkste conclusie uit het promotieonderzoek waarmee Arne de Vet, econoom van de Universiteit Tilburg op 16 november promoveert. Volgens De Vet nodigt de werkwijze van bedrijven niet uit tot creativiteit.

Oeverloze discussies staan innovaties van introverte werknemers in de weg. Remedie? Nadenken in stilte, al is het maar even. Dat is de belangrijkste conclusie uit het promotieonderzoek waarmee Arne de Vet, econoom van de Universiteit Tilburg op 16 november promoveert. Volgens De Vet nodigt de werkwijze van bedrijven niet uit tot creativiteit.
Voor het onderzoek spraken ruim vierhonderd studenten van De Vet ideeën hardop uit. Mensen die relatief gevoelig zijn voor de meningen van anderen bleken in deze situatie moeite te hebben met het genereren van innovatieve hersenspinsels. Een tweede experiment toonde aan dat de creativiteit van een groep toeneemt als de discussie wordt onderbroken met stilte. Een bijeenkomst van 45 minuten met 5 minuten stilte leverde twee keer zoveel ideeën op als zonder.

Reageer op dit artikel