nieuws

Skanska vol vertrouwenna prima derde kwartaal

bouwbreed Premium

Bouw- en vastgoedgigant Skanska houdt na een uitstekend verlopen derde kwartaal vast aan een optimistische kijk op het komende jaar. De bouwbedrijvigheid ontwikkelt zich op alle hoofdmarkten van het Zweedse concern goed tot prima, in het bijzonder in Noord- en Midden-Europa, zo heet het in de prognose die de presentatie van de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar vergezelt.

De Zweden zien vooralsnog voor zichzelf ook geen problemen op de Amerikaanse markt, die ‘sterk’ blijft voor wat betreft Skanska’s belangrijkste segmenten, de ziekenhuis- en scholenbouw.
De vooruitzichten voor de vastgoedontwikkelingsmarkt zien er niettemin wel iets gedifferentieerder uit. In Zweden is de markt relatief sterk, maar in met name Denemarken en Noorwegen is sprake van afmatting van de vraag.
In de periode juli-september krikte het concern het operationale resultaat verder op naar 174,5 miljoen euro. De marge klom met 1 procent naar 4,3 procent. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar was dat 116 miljard. De orderingang pluste met 10 procent voor in totaal ruim 12 miljard euro, ondermeer dankzij aanzienlijke opdrachten in Londen en de USA. In New York haalde het bedrijf bijvoorbeeld de order binnen voor de renovatie van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Tevens werden o.a. flinke aanleg- en bouworders geboekt in de Braziliaanse offshoreindustrie en petrochemie. De orderportefeuille bevatte daardoor aan het eind van september opdrachten ter waarde van 16,5 miljard euro, wat overeenkomt met 14 maanden werk.
Bekeken over het lopende jaar als geheel belandde het operationele resultaat tot dusver op 418 miljoen euro. Dat was een verbetering met 17 miljoen ten opzichte van het voorafgaande jaar. De omzet nam met dik 1 miljard euro toe naar 11,2 miljard. Met deze cijfers overtrof Skanska de verwachtingen van de analisten aan de beurs van Stockholm duidelijk.

Reageer op dit artikel