nieuws

Nieuw bouwmanagement Sy mphony-toren

bouwbreed

Ontwikkelaar IPMMC vervangt Trimp en Van Tartwijk in het bouwmanagement van de kantoor-annex woontoren Symphony aan de Amsterdamse Zuidas.

Bovendien zijn Richard Ellis en DTZ Zadelhoff aangetrokken als vastgoedadviseurs. Dat meldt het jongste nummer van het vakblad Vastgoedmarkt. De kantoortoren in aanbouw kwam in het nieuws vanwege grootschalige fraude met vastgoed. In dat verband werden vorige week achttien verdachten aangehouden. Ze zouden miljoenen hebben opgestreken bij malversaties met onroerende goederen. Bij de arrestanten zijn topmensen van Philips Pensioenfonds, Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en Fortis Vastgoed. Momenteel zitten nog zes verdachten vast. Ondanks hun vrijlating zijn ook de anderen nog steeds verdacht.
Centraal in de zaak staat het Philips Pensioenfonds. Dat deed vorig jaar een deel van zijn woningportefeuille van de hand en kocht vervolgens de kantoortoren Symphony. De verkoop van de woningen in Buitenveldert leverde te weinig op. De aankoop van Symphony kostte te veel. Het verschil zou zijn verdwenen in de zakken van verschillende vastgoedhandelaren.
Volgens Vastgoedmarkt waren de transacties al vanaf het begin af aan verdacht. De vastgoedportefeuille bracht 380 miljoen euro op. Deskundigen vonden dat bedrag meteen opvallend laag. Het bedrag waarvoor Symphony van eigenaar verwisselde, 300 miljoen euro, was daarentegen opvallend hoog. “Iedereen kan op basis van vierkante meters, verwachte huuropbrengsten en trends een berekening maken van wat de Symphony zou moeten kosten en dat zou aanzienlijk minder moeten zijn dan 300 miljoen euro”, aldus Vastgoedmarkt.
Ondanks dat er al snel vraagtekens werden geplaatst, ging het balletje pas rollen nadat Philips topman Gerard Kleisterlee zich ermee bemoeide. Hij schakelde IPMMC in om de gang van zaken rond de aankoop van Symphony te onderzoeken. Daarna bestudeerde ook KPMG de zaak. Op basis van hun bevindingen diende Kleisterlee bij Justitie een aanklacht in tegen de directeur van het Philips Pensioenfonds Rob L. en diens voorganger Will. F.

Reageer op dit artikel