nieuws

Metalektro moet op cursus

bouwbreed

Medewerkers uit de metalektro worden massaal bijgeschoold. De sector verwacht dat binnen vijf jaar het werk voor personeel op vmbo-niveau afneemt.

Dit geldt voor de helft van de ondernemers uit de branche. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de universiteit van Maastricht maakt dat bekend via de Economisch Statistische Berichten.
Ondernemers in de metalektro, de metaalindustrie en de elektrotechniek, gaan binnen vijf jaar innovaties doorvoeren. Hierdoor veranderen functies van het technische personeel. De vraag naar mbo-gediplomeerden zal dan ook toenemen, zo denkt 48 procent van de bedrijven. Daarnaast gaat 40 procent van de ondernemers uit van een groeiende vraag naar medewerkers met een afgeronde hogere beroepsopleiding of universitaire graad.

Ontwikkelen

Van de bedrijven verwacht 55 procent dat het personeel van meer markten thuis moet zijn dan nu. “Behalve ontwikkeling van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, moet het accent liggen op gedragsmatige competenties”, aldus een toelichting. Voorop staan het vermogen problemen op te lossen, omgaan met klanten, flexibiliteit en ontwikkelen van initiatief.
Een probleem is dat het personeel onvoldoende in huis heeft om verder geschoold te kunnen worden, signaleert 43 procent van de bedrijven. “Een derde ziet bovendien tekortschietende flexibiliteit van werknemers als knelpunt.”
Een zelfde percentage schat het kennisniveau van de werknemers in als te laag om de doelen te verwezenlijken. Daar staat tegenover dat 85 procent verwacht dat het personeel bereid is te veranderen. Terwijl nog eens 87 procent van de ondernemers er van uit gaat dat het personeel voldoende is gemotiveerd.
Een minderheid van de ondernemers, een op tien, vreest dat er onvoldoende geld zal zijn om het personeel op het gewenste niveau te brengen. Daarnaast geeft 13 procent aan onvoldoende te weten van het niveau van medewerkers.
Het ROA) vindt dat er meer carrièremogelijkheden moeten komen voor de medewerkers uit de metalektro.

Reageer op dit artikel