nieuws

Intelligente assistent in auto helpt files terug te dringen

bouwbreed

Een file-assistent maakt het verkeer vlotter. Dit type bestuurdersondersteuning heeft grote invloed op het rijgedrag en helpt bij het terugdringen van files. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van ir. Cornelie van Driel van de Universiteit Twente, uitgevoerd in het kenniscentrum AIDA van de Universiteit Twente en TNO.

Een file-assistent maakt het verkeer vlotter. Dit type bestuurdersondersteuning heeft grote invloed op het rijgedrag en helpt bij het terugdringen van files. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van ir. Cornelie van Driel van de Universiteit Twente, uitgevoerd in het kenniscentrum AIDA van de Universiteit Twente en TNO.
De intelligente assistent (filewaarschuwing, actief gaspedaal en ‘stop 0x26 go’ waarin de auto het filerijden overneemt) zorgt voor betere doorstroming. Het effect is al merkbaar als 10 procent van de auto’s ermee is uitgerust.
Uiteindelijk wordt het verkeer hiermee vlotter, veiliger en comfortabeler, concludeert de onderzoeker. Om het succesvol te kunnen invoeren, is vooral een betere communicatie tussen voertuigen onderling nodig.
Van Driel promoveert op 2 november.

Reageer op dit artikel