nieuws

Inrichting van stationsgebied Noord-Zuidlijn in startblokken

bouwbreed Premium

Een hotel met 1000 bedden en misschien wel nieuwbouw voor de Amsterdamse rechtbank. Het stationsgebied aan de kop van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam mag zich ruim vijf jaar voor de eerste metrorit, verheugen op warme belangstelling. En als de metro eenmaal rijdt, dan zal de belangstelling voor het stationsgebied alleen maar verder toenemen. Dat verwacht Rob Post, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord, aan de vooravond van de bouw Centrum Amsterdam Noord.

Behalve de toekomstige bebouwing van het stationsgebied, gaat het bij het nieuwe stadscentrum om de bouw van woningen en uitbreiding en vernieuwing van winkelcentrum Boven ’t Y. ING Real Estate begint vandaag aan de bouw van de eerste fase: 9000 vierkante meter nieuwe winkels, 40 woningen en een parkeergarage met 800 plaatsen op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor.

Historisch

Post spreekt van een historisch moment. “We hebben in de jaren negentig van de vorige eeuw het winkelcentrum en het toekomstige stationsgebied zelf benoemd tot ons nieuwe stadscentrum. Vervolgens hebben we acht jaar geleden aan de westkant het nieuwe stadsdeelhuis gebouwd. Dat gebouw staat op een eenzame plek, maar vanaf nu wordt de tussenliggende ruimte geleidelijk opgevuld.”
De totale ontwikkeling van Centrum Amsterdam-Noord duurt twintig jaar. Leidend is een door architect Sjoerd Soeters ontwikkeld stedenbouwkundig plan.
De bouw van het nieuwe stadscentrum behoort de komende jaren tot de grootste bouwprojecten van de stad. Rond het metrostation komen onder meer kantoren, commerciële ruimte, 400 woningen en parkeergarages met maximaal 1750 plekken. Wellicht volgt planuitbreiding.
De rechtbank heeft behoefte aan tienduizenden vierkante meters. Voor het hotel wordt gedacht aan een complex met duizend bedden. “De hotelexploitant zou morgen met de bouw willen beginnen. Dan is het gebouw klaar als de metro gaat rijden,” aldus Post. Niet alleen de metro is volgens hem het sterke punt. Het gebied is ook vanaf de noordelijke ringweg A10 goed bereikbaar. Als in de toekomst de vraag uit de markt groeit, dan is volgens Post verdere verstedelijking heel goed mogelijk. “We hebben daar de ruimte. Ook bestaat de mogelijkheid verder de hoogte in te gaan.”

Wonen

Behalve winkels en werken, gaat het in het nieuwe centrum om wonen. In totaal worden 3000 woningen gebouwd. Op het voormalige volkstuinencomplex Buikslotermeer aan de westkant van het toekomstige metrostation bouwt de combinatie CZAN (Blauwhoed, AM ,Vesteda, Het Oosten) woonwijk Elzenhagen. Te beginnen met 640 huur- en koopwoningen in Elzenhagen-Noord.
Kristal Projectontwikkeling bouwt daar onder meer vijfenveertig eengezinswoningen in ‘tuindorpstijl’: rijtjeswoningen met kap en royale tuin. Post zegt dat hij in het verleden geen al te groot voorstander was van rijtjeswoningen op die plek.
“Zo dicht bij de metro denk je eerder aan de bouw van stedelijke appartementen. Maar waar vindt je in Amsterdam binnen de ring een nieuwbouwwoning met flinke tuin? Voor deze woningen bestaat grote belangstelling.”

Reageer op dit artikel