nieuws

Innovaties op Batimat

bouwbreed Premium

Op de beurs Batimat in Parijs is traditioneel veel aandacht voor nieuwe materialen en fraai vormgegeven producten. Producenten van de traditionele materialen moeten zich op allerlei andere manieren zien te onderscheiden. Dankzij technische innovaties vinden ze nieuwe toepassingen.

Fraai ogende innovaties als glazen panelen waarin leds zijn verwerkt, een compleet daksysteem met geïntegreerde zonnecellen of een sandwichpaneel van composietmateriaal indien gewenst met een moiré-effect trekken veel bekijks in Parijs.
Op de Batimat is het strijden om de aandacht, noviteit of niet. Barrisol, de producent van spanplafonds schreeuwt het niet van de daken. “Echt nieuw op de Batimat zijn bij ons eigenlijk de gerecyclede folies die we in vier kleuren kunnen leveren. Deze folies zijn voor 55 procent vervaardigd uit gerecycled materiaal. Het is een toevoeging op ons bestaande assortiment. Commercieel gezien maakt het niets uit, maar we voelen dat daar vraag naar is”, aldus Philippe Mahieu, sales manager Benelux. “Ons materiaal werd aanvankelijk vooral toegepast in de renovatie, maar vindt vanwege de esthetische mogelijkheden steeds vaker zijn weg in de nieuwbouw.”

Esthetisch

Zeker voor de renovatiesector zijn er ook nu weer esthetisch verantwoorde oplossingen voorhanden. Een van de innovaties op de Batimat is een nieuw modulair plafondsysteem van het Italiaanse Guerrasio. Het gepatenteerde sys­teem dat onder de naam Il Trasformista wordt gepromoot, bestaat uit 38 millimeter hoge gegalvaniseerde metalen elementen. Dit plafondsysteem maakt gebruik van de reeds bestaande hangconstructie. Daarbij kunnen panelen van verschillende materialen worden toegepast. De hangconstructie zelf is onzichtbaar.
Ook de Zwitserse staalproducent Arcelor Mittal doet de renovatiesector fraai ogende oplossingen aan de hand. Het presenteert een gevormde (voorzet)wand van geperforeerd staal die een gevel een driedimensionaal uiterlijk kan bezorgen. Het beleefde zijn primeur bij een renovatieproject in Grenoble waar het als tweede huid voor een betonnen gevel werd toegepast.

Reageer op dit artikel