nieuws

Grondcilinder

bouwbreed Premium

Een grondverdingende paal als de schroefpaal, verbetert bij het aanbrengen de grond in zijn directe omgeving. Daardoor ontstaat rondom een dichtgepakte cilinder grond, die meedoet in de krachtsafdracht. Dat inzicht is recent ontstaan door de proeven van GeoDynamic, GeoConsult en de Belgische onderzoeksinstelling WTCB, waar vergelijkbare resultaten zijn behaald.

Een grondverdingende paal als de schroefpaal, verbetert bij het aanbrengen de grond in zijn directe omgeving. Daardoor ontstaat rondom een dichtgepakte cilinder grond, die meedoet in de krachtsafdracht. Dat inzicht is recent ontstaan door de proeven van GeoDynamic, GeoConsult en de Belgische onderzoeksinstelling WTCB, waar vergelijkbare resultaten zijn behaald.
Bij belastingsproeven bezweek de paal uiteindelijk niet langs de schacht, maar langs de rand van de grondcilinder. Het bezwijkmechanisme was grond-grondafschuiving.
Veel meer dan bij een geheide paal blijkt de grondverdringende paal zijn draagvermogen te ontlenen aan de wrijving langs de schacht van de grondcilinder. Dat bleek ook bij het trekken van de palen van een praktijkproef bij Almere Poort uit 2005. Daar kwamen de prefab heipalen weer schoon boven, terwijl de zes schroefpalen met een mantel van grond rondom het daglicht zagen.

Grondcilinder

Reageer op dit artikel