nieuws

Friese corporatie schrapt bouwplan

bouwbreed Premium

De Friese woningcorporatie Accolade moet noodgedwongen in haar nieuwbouwplannen schrappen. De sociale huisvester kan anders de 75 miljoen euro niet betalen die het Rijk bij de instelling vordert.

Met het geld kan de corporatie negenhonderd nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Maar die productie gaat voorlopig de ijskast in nu Accolade bij moet dragen aan het door minister Vogelaar van Wijken, Wonen en Integratie in het leven geroepen fonds. Daarnaast hangt de Friese corporaties een aanslag boven het hoofd voor de vennootschapsbelasting (VPB) die het kabinet aan de hele sector op wil leggen. “Van de veertig door Vogelaar aangewezen wijken ligt er één in Friesland”, stelt de sociale huisvester teleurgesteld vast. De corporatie verwacht daarom dat de Friezen weinig zullen terugzien van hun bijdrage aan het Vogelaar-fonds dat vooral is bestemd voor de wijken die de minister heeft aangewezen.
De VPB die het kabinet aan de corporaties op wil leggen vindt Accolade slecht onderbouwd. Daarnaast zorgt de maatregel voor rechtsongelijkheid tussen de corporaties en hun branchegenoten, projectontwikkelaars en institutionele beleggers. En corporaties krijgen een uitzonderingspositie ten opzichte van andere maatschappelijke organisaties als zorginstellingen en scholen die vrijgesteld blijven van VPB.

Kamercommissies

De Friese corporatie heeft haar grieven over het kabinetsbeleid in een open brief overgebracht aan de vaste Tweede Kamercommissies voor Financiën en Wonen, Wijken en Integratie. Accolade vraagt de parlementariërs om met een constructieve oplossing te komen die recht doet aan de unieke positie van woningbouwcorporaties.
Accolade is niet de enige corporatie die protesteert tegen de plannen van het kabinet. Eerder al liepen sociale huisvesters uit het hele land tegen de beleidsvoornemens van de minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en zijn collega Ella Vogelaar (PvdA) te hoop. Zowel het wijkenfonds van Vogelaar – levert niets op – als de VPB-heffing van Bos – onrechtvaardig – moest het hierbij ontgelden.

Reageer op dit artikel