nieuws

Fransen bouwen twee kerncentrales in China

bouwbreed Premium

Het Franse Areva gaat voor acht miljard euro twee kerncentrales bouwen in China. Het contract, waarover al jaren wordt onderhandeld, kon worden ondertekend tijdens het bezoek van president Sarkozy aan China.

Het gaat om zogenaamde European Pressurized Reactor centrales, waarvan Areva momenteel de eerste in Finland bouwt. Het Franse bedrijf, dat ook in ons land actief is, levert de Chinezen ook de brandstof.
Volgens topvrouw Anne Lauvergeon van Areva is “in de geschiedenis van de civiele kernenergie nog nooit een contract van een dergelijke omvang gesloten.” Om de gevolgen van de recente koersschommelingen op te vangen, hebben partijen een prijs in zowel dollars als euro’s afgesproken.
De centrales komen in Taishan in de buurt van Macao en moeten in 2013 en 2015 gaan draaien. In China staan al elf kernreactoren op zes locaties terwijl er acht in aanbouw zijn en de bouw van acht andere wordt voorbereid.
Tijdens het bezoek van Sarkozy werden ook contracten getekend voor een nieuwe fabriek voor griepvaccins van Sanofi-Avantis en voor de treinsignalering in de metro van Shanghai door Alstom.

Reageer op dit artikel