nieuws

Duurzaamheid centraal op Batimat

bouwbreed Premium

De beurs Batimat in Parijs staat net als de vorige editie volledig in het teken van duurzaamheid. Energiemanagement is een van de belangrijke aandachtspunten.

In hal 1 speelt DuPont met een nieuw product in op deze ontwikkeling. Het gaat om Energain, een paneel met thermische capaciteit dat niet alleen energie bespaart maar ook bijdraagt aan een beter wooncomfort. “Dit paneel heeft de mogelijkheid om faseveranderingsmateriaal op te slaan. Het beschikt over thermische opslagcapaciteit, waardoor het zowel energie kan afgeven als opnemen”, licht Wim Maas, business manager Van DuPont Building Innovations toe. Hij vergelijkt de werking met die van dikke kerkmuren. “In de zomer kun je daardoor naar een temperatuurverlaging van 7 graden Celsius; in de winter is dat circa 5 graden.”
Het paneel dat zich makkelijk laat snijden en bevestigen, is slechts 5 millimeter dik en moet binnen tussen het klassieke isolatiemateriaal en de afwerkplaat worden aangebracht. “Dit materiaal is weliswaar klein van volume maar heeft een grote thermische opslagcapaciteit, vergelijkbaar met 8 centimeter dik beton.” De werking is mogelijk dankzij een door DuPont ontwikkeld polymeer. De ontwikkeling van het ‘passieve’ product is uitgebreid aan testen onderworpen, voordat het in Parijs aan de internationale markt werd gepresenteerd. “Het is geen isolatiemateriaal”, benadrukt Maas, “maar wel energiebesparend. In combinatie met een airco levert het in de zomer een besparing op van 35 procent op de kosten van airconditioning. In de winter leidt het tot een reductie van 15 procent op de verwarmingskosten.” Het is toe te passen in alle gebouwen met een lage thermische capaciteit zowel in de hout/metaalskeletbouw als cellenbeton en zowel in de nieuwbouw als renovatie.

Vertrouwd

De belangstelling voor de noviteit is groot, maar het zal nog wel een paar jaar duren voor de internationale markt met de voordelen van het product vertrouwd is, weet Maas: “Dit is een nieuw product dat niets vervangt. Het zal zich in de praktijk moeten bewijzen.”
Een eervolle vermelding op het gebied van duurzame ontwikkelingen was er dit jaar voor een architectonisch verantwoord zonne­cel­lendaksysteem van Franse makelij. Het zelfreinigende en makkelijk in elkaar te klikken modulaire systeem is compatibel met willekeurig elke celltechnologie.

Reageer op dit artikel