nieuws

Doek valt voor Zuiderzeelijn

bouwbreed

Den Haag – De Zuiderzeelijn komt er definitief niet. Verkeersminister Eurlings verwacht dat de exploitatie van de miljardenlijn tegen zal vallen. Een nieuwe planstudie weigert hij.

Dat hebben ingewijden tegen deze krant gezegd. Eurlings vreest dat, naast exploitatietegenvallers, de aanleg van de Zuiderzeelijn – de lijn tussen Amsterdam en Groningen – veel duurder zal uitpakken dan nu is begroot. De minister wil niet dezelfde perikelen als bij de Betuwelijn die veel duurder uit de bus kwam.
Het Rijk had in principe 2,73 miljard euro opzij gezet voor de Zuiderzeelijn, het noorden wil zelf voor 1 miljard euro meedoen aan het project dat naar verluidt definitief sneuvelt.

Kort

Tijdens het overleg van woensdagavond tussen Eurlings en de stuurgroep Zuiderzeelijn is er maar kort gesproken over de miljardenlijn. De gesprekken zijn grotendeels gegaan over compenserende maatregelen zoals de aanpak van de ring rond Groningen en Drachten. Ook een spoorlijn tussen Heerenveen en Groningen voor 600 miljoen euro is een serieuze optie.

Hogesnelheidslijn

De Stuurgroep zou Eurlings nog wel hebben voorgesteld om een planstudie te doen waarin een hogesnelheidslijn naast de compenserende maatregelen wordt gelegd. Daarin zouden alle voors en tegens tegen elkaar worden afgewogen. Maar Eurlings heeft dit geweigerd.
De bedoeling is nu dat de noordelijke partijen rond de twee miljard euro krijgen voor compenserende infrastructurele projecten. Het kabinet wilde in eerste instantie niet verder gaan dan 1,4 miljard euro. Het noorden vindt dat een fooi en eist ruim 2,2 miljard euro.
Één van de bronnen zegt dat de verschillende partijen uit elkaar zijn gegaan met de gedachte dat de ‘verschillen in de bedragen zeer overbrugbaar zijn’. Daarbij zou het bedrag van twee miljard meerdere malen over tafel zijn gegaan.
Officieel heeft Eurlings nog geen besluit genomen. Hij verwacht voor het einde van het jaar uitsluitsel te kunnen geven.

Reageer op dit artikel