nieuws

Delft vangt fijn stof op langs de weg

bouwbreed Premium

Delft gaat de vinding van de plaatselijke technische universiteit toepassen waarbij fijn stof in de lucht wordt afgevangen door het elektrisch te laden. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten.

Het gaat om een bedenksel van Bob van Ursum, directeur van de botanische tuin van de TU Delft. Het is al succesvol getest op een terrein van BAM Infra. Een flink percentage van het fijnstof – één tot twee derde deel – uit het verkeer werd uit de lucht gehaald.
“Wij zijn er ontzettend enthousiast over”, zegt woordvoerster Cynthia Bogerd namens het plaatselijk bestuur. Delft ziet er een mooie gelegenheid in zich flink op de kaart te zetten als proeftuin voor innovatieve duurzame technieken. De gemeente is dit aan haar stand verplicht als thuisbasis van een gerenommeerde technische universiteit.
Wellicht nog deze winter is het volgens Bogerd zover. Dan wordt het systeem op twee locaties in de stad geïnstalleerd. Waar precies moet nog nader worden bepaald. Het zal in elk geval gaan om respectievelijk een drukke weg zonder bebouwing en een route die juist wel door bebouwing wordt omsloten.
Het systeem, dat nog in de experimentele fase verkeert, wordt populair aangeduid als fijnstofmagneet. Boven de weg worden draden gespannen waarop een kleine, voor mensen en dieren niet gevaarlijke, elektrische spanning komt. Hierdoor raken de fijnstofdeeltjes in de lucht positief geladen en naar een geaard stalen hek langs de betreffende weg worden gemanipuleerd. Daarop zetten ze zich af om vervolgens in de grond te verdwijnen.
Een heg achter het hek met daarin een mechanisch vezelfilter moet deeltjes opvangen die er bij het hek doorglippen.

Reageer op dit artikel